Valtuustot tarvitsevat ammattiliitto-osaajia

Mielipide

On tärkeää, että kaupungin- ja kunnan valtuustoissa on mahdollisimman monipuolinen edustus kuntalaisista iän, ammatin, järjestötoiminnan ja asuinalueen osalta. Sillä valtuustossa päätetään kaupunkilaisia koskevista tärkeistä asioista, kuten varhaiskasvatus-, koulutus-, harrastus-, kulttuuri-, infra- terveys- sekä alueen elinvoimaisuuden kehittäminen ja kunnan työntekijöiden asema.

Suomen noin kahden miljoonan jäsenen ammattiliittoverkostot ovat jo yli sadan vuoden ajan tukeneet työikäisiä koulutuksessa, työllistämisessä ja työlainsäädännön osaamisessa, tätä osaamista ja taustatietoa tarvitaan myös kuntien toiminnassa.

Kuntien budjetin yksi iso menoerä on työntekijöiden palkat. Kuntien 2019 (tilastokeskus) yhteismääräiset Soten nettokustannukset olivat 19,2 miljardia ja opetus- ja kulttuuritoiminnan 11,5 miljardia euroa.

Osalla Suomen 309 kunnasta on taloudellisia haasteita, jonka johdosta kunnat ovat tehneet tai suunnittelevat henkilöstövähennyksiä, henkilöstövähennykset lisäävät työntekijöiden työmäärää ja heikentävät palveluiden laatua. Kunta-alalla on eläköitymässä seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 180 000 työntekijää.

Lisäksi osa kunnista on mukana 2021 – 2023 työllisyyden kuntakokeilussa sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.

Varsinkin näissä henkilöstövähennys-, eläköitymis- ja työllistämisen suunnitelmissa ja päätöksissä pitää olla kokemusta juuritason työntekijöiden edunvalvonnasta.

On tärkeää, että yli puoluerajojen mahdollisimman moni ammattiliiton luottamusmies ja järjestötoimija on ehdolla 18.4 kuntavaaleissa, ehdokasasettelu päättyy 9.3. 

Ammattiliitot eivät halua olla kehityksen jarruna, vaan neuvotella ja valvoa että työntekijöiden edunvalvonta toimii työelämän muutoksissa.

Jarno Strengell 

JHL- pääluottamusmies

Kaupunginvaltuutettu (SDP), Mikkeli