Tuulivoiman ja turpeen uudet mahdollisuudet vetävät maton vastustajien alta

Mielipide

Pari päivää sitten uutisoitiin muutaman suomalaisen suuryrityksen ja yliopiston yhteishankkeesta tuottaa moottoripolttoaineita vedystä ja hiilidioksidista. Tässä ongelman ratkasijana on nimenomaan tuulisähkö, koska vedyn erottaminen vedestä edellyttää sähköä. Tämä voidaan toteuttaa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä. Toinen komponentti on sitten muun muassa tehtaiden savukaasujen hiilidioksidi. Luulisi, että tähän kategoriaan kuuluvat myös kaikki polttamalla lämpöä tuottavat lämpölaitokset.

Nyt on enää kyse vain siitä, kuinka nopeasti nämä osatekijät saadaan tuottamaan täysin kotimaista poltoainetta, jolla Suomen oma kapasiteetti on laskettu niin suureksi, että jokaikinen auto kulkee kotimaisella uusenergialla, ja sen lisäksi sitä riittää jopa vientiin. Tästä on Nokian jälkeen tulossa Suomen seuraava kalevalainen Sampo!

Tuulivoiman käyttö vedyn tuottamiseen on mielestäni loistavin tuulivoiman käyttömahdollisuus. Tuulihan on vaihtelevaa, mutta silloin, kun tuulee, niin tuotetaan vetyä varastoon ja sitä kautta polttoaineen tuotantoprosessiin.

Toivottavasti tuulivoiman ja turpeen vastustajien adressien sisällöt kääntyvät näiden puolesta puhujiksi. Ellei, jokainen vuosi, jonka aikana käytämme vain ulkomaisia moottoripolttoaineita, tuottaa tappiota Suomelle ja lisää maamme kestävyysvajetta. Jos tähän täysin kotimaiseen polttoaineeseen ei löydy panostuksia, niin sitten satu hölmöläisistä ei ole satu, vaan se on totta.

Lauri Jokinen