Suomi poikkeuksellisen vauras maa?

Mielipide

Matias Mäkynen (sd.) kirjoitti 13.4.2021: ”Suomi on nettomaksaja, koska kuulumme EU:n vauraampaan väkeen. Vauraus määritellään henkeä kohden lasketulla bruttokansantuotteella. Nettosaajat ovat vähemmän kehittyneitä maita, eikä meillä sinänsä ole mitään syytä siihen joukkoon pyrkiä. Toinen tärkeä mittari on maiden nettovarallisuus (varat-velat). Kiitos suuren eläkevarallisuutemme olemme öljymaiden jälkeen maailman vauraimpien maiden joukossa nettovarallisuudeltamme. Meillä laaja eläkevakuutus on mielletty osaksi julkistaloutta. Joka tapauksessa se on osa kansallisvarallisuuttamme ja tekee meistä poikkeuksellisen vauraan.

Sanna Marin vastasi EU-tukipaketin kritiikkiin näin: ”Olemme nettomaksaja, sillä kuulumme unionin vauraimpiin maihin.” Papukaijamaisesti toistetaan suomalaisten ”rikkauksista”, välittämättä faktoista. Ilmeisesti jotkut jopa uskovat kun äänestävät näitä, meillä on mistä jakaa –puolueita.

Suomalaiset ovat itse maksaneet työssäoloaikanaan eläkkeensä ja ne on tarkoitettu niiden maksajille. Jokainen maa tietysti voi itse tehdä samoin ja kerätä kansalaisiltaan veroja riittävän määrän. Jospa se tekisi näistäkin yhtä ”poikkeuksellisen vauraan” maan, kuten Matias Mäkynen väittää.

Miksi samat 18 EU-maata ovat jatkuvasti EU nettosaajia? Eikö heidän tarvitse tehdä jotain paremmin? Suomi on jo 22 vuoden ajan ollut jatkuva satojen miljoonien vuosittainen EU-nettomaksaja, tänä vuonna noin 800 miljoonaa. EU elvytyspaketista maksuosuutemme olisi noin 7 miljardia ja saamapuoli ehkä 2 miljardia. Tuota velkaa on määrä maksaa korotettuina EU-nettomaksuina 30 vuoden ajan. Tulevat sukupolvetkin velkaannutetaan. Mitä enemmän täällä ahkeroimme ja maksamme maailmanluokkaa korkeimpia veroja, sen varmemmin olemme aina maksajia veroja vältteleville maille.

Korkeista veroista huolimatta valtionvelkamme on yli kaksinkertaistunut 10 vuoden aikana. Hyvinvointimme on rahoitettu velkarahalla. Suomi on yksinkertaisesti elänyt velaksi. Menoja on siis liikaa, meille kuulumattomat menot on karsittava. Voi kysyä, oliko nyt sopiva aika esimerkiksi korottaa kehitysapurahoitusta viime vuodesta 213 miljoonalla 1245 miljoonaan euroon, velkarahalla? Tällaisestahan saa enemmän ”sulkaa hattuunsa” kuin omien köyhien auttamisesta.

Raimo Sailas kirjoitti (Helsingin Sanomat 1.9.2015) kolumnissaan Epäonnistunut eurohanke tarvitsee ihmeen: ”Välimeren maissa korruptio, veronkierto ja nepotismi ovat syöpyneet syvälle yhteiskuntien rakenteeseen – Italian mafiasta puhumattakaan – sitä ei vuosikymmenissä muuteta.” Etelän poliitikot saavat kannatusta sen mukaan, miten paljon pystyvät lypsämään etuja EU:sta. Suomessa miten paljon saadaan maksaa solidaarisuudesta.

Ruotsalainen valtiomies Axel Oxenstierna on kirjoittanut: ”Voi poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Nämä sanat lausuttu 400 v sitten ja pätevät täysin myös tänään.

Korjaus klo. 18.15: Kehitysapurahojen korotus korjattu 213 miljoonaksi, aiempi luku 123 miljoonaa oli virheellinen.

Airi Pulkkinen, Kuopio

Kommentit (1)

  • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

    Kyllä Suomi on henkisesti vauras maa ja siitä sydämen sivistyksestä lähtee koko hyvinvointivaltion idea.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen