Sähköntuotantoinvestointien kiihdyttämiseen on olemassa tepsiviä keinoja
Suomenmaassa 20. lokakuuta julkaistussa artikkelissa nostettiin esille tuulivoimarakentamisen jo jonkin aikaa jatkunut hidastuminen.
Suomen sähköntuotantoprofiili on muuttunut vuosien varrella huomattavasti olosuhderiippuvaisemmaksi kasvaneen epäjatkuvan sähköntuotannon, kuten tuulivoiman, vuoksi. Miten uusiutuvan energian tuotanto ja kulutus saataisiin paremmin tasapainoon Suomessa?
On selvää, että epäjatkuvan sähköntuotannon lisääminen ei ole ratkaisu, eikä se edes riittäisi, vaan tarvitaan pikemminkin keinoja merkittävästi joustavoittaa kulutusta, jotta kysyntä ja tarjonta tasapainottuisivat jatkossa aiempaa paremmin.
Pelkkä sähköntuotannon lisääminen ei riitä, jos kulutus ei kykene mukautumaan vaihtelevaan tuotantoon.
Suurin haaste epäjatkuvassa tuulivoimassa ja muissa olosuhderiippuvaisissa sähköntuotantomuodoissa on ennustamattomuus: aurinkoisella, tuulisella ja lämpimällä säällä sähköä on saatavilla yllin kyllin, mutta kylmän talven lähestyessä – siis kun kulutustarve on suurimmillaan – tulemme taas kerran näkemään aivan poskettoman korkeita sähkön hintoja tuulettomilla paukkupakkasilla.
Sähkön hintaheilunta on nykyään rajumpaa ja yleisempää kuin aiemmin.
Ongelman ydin on tietysti siinä, että Suomessa ei ole vieläkään riittävästi joustavaa teollisen mittakaavan sähkönkulutusta. Tämä aiheuttaa rakenteellisen tuotannon ja kulutuksen epäsuhdan, joka ilmenee hintavaihteluna.
Voimakas, jatkuva hintavaihtelu puolestaan vaikeuttaa monimutkaisten pääomainvestointien tekemistä ja hidastaa uusien hankkeiden suunnittelua ja edistämistä. Varsinkaan teollisuudessa sähkön hintaheiluntaan suhtaudutaan syystäkin nuivasti, kuten Keskuskauppakamarin lokakuun alussa julkaisema kysely osoitti.
Suomessa tilanne on se, että edullisia tuotantomuotoja on rakennettu jo nyt hyvin paljon – ja tämä ilmeneekin sähkön hinnan edullisuutena keväästä alkusyksyyn.
Tämä leikkaa puolestaan luotettavan, jatkuvan sähköntuotannon, kuten ydinvoiman, rakentamisen edellytyksiä, koska markkinoilla ei yksinkertaisesti ole riittävästi kysyntää uusille laitoksille, mutta joustava suurkulutus on ratkaisu, jotta sähkömarkkinat toimisivat nykyistä paremmin ja hintavaihtelu vähenisi.
Suomenmaan artikkelissa mainittu vetytalous on osa ratkaisua, mutta sen toteutuminen edellyttää nykyhetkeä ja tulevaisuutta niveltävää ratkaisua.
Tarvitsemme siis mahdollisimman nopeasti sellaisia joustavia kuluttajia, jotka voivat sitoutua kuluttamaan sähköä silloin, kun sitä on saatavilla runsaasti ja edullisesti. Tämä on ratkaiseva ero perinteisiin suurkuluttajiin, joiden sähkönkulutus ei jousta tuulten mukana.
Tuulivoiman hidastunut rakennustahti ei ole merkki siitä, että uusiutuvalle energialle ei olisi kysyntää. Pikemminkin tämä osoittaa selvästi sen, että markkinoilta ei vieläkään löydy riittävästi joustavia sähkönostajia, jotka voisivat tasoittaa hintapiikkejä, tasata sähkön hintaa järkevämmälle tasolle ja tehdä epäjatkuvista tuotantohankkeista kannattavia.
Esimerkiksi sähkökattilat, älykkäät energiavarastot ja joustavat datakeskukset voivat sopeutua tuotannon muutoksiin nopeasti, mikä takaa, että tuotettu sähköenergia käytetään tehokkaasti ja hintaheilunta saadaan hallintaan.
Joustavat datakeskukset ovat joustajien parhaimmistoa, jotka voivat tukea epäjatkuvan sähköntuotannon rakentamista tarjoamalla joustavan ostajan kaikelle sähkölle.
Ne voivat säätää sähkönkulutustaan reaaliaikaisesti tuotannon vaihteluiden mukaan, mikä tasoittaa hintavaihteluita ja varmistaa, että kaikki tuotettu sähkö saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä ilman alhaisia tai jopa negatiivisia hintoja.
Tämä jousto parantaisi esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian kannattavuutta, koska ne voivat kuluttaa sähköä juuri silloin, kun tuotanto on korkeimmillaan – ja keskeyttää kaiken kulutuksen hetkessä.
Tuulivoiman ja muiden uusiutuvan energian tarjoamia mahdollisuuksia ei pidä heittää hukkaan. Mielekkäät ratkaisut tilanteen korjaamiseksi ovat olemassa, kun ymmärretään, että juuri joustavan suurkulutuksen määrätietoinen lisääminen tukee kestävää ja taloudellisesti kilpailukykyistä puhdasta energiajärjestelmää.
Jos kykenemme houkuttelemaan Suomeen joustavia kuluttajia, jotka käyttävät sähköä muutoin edullisina tunteina ja leikkaavat kulutustaan kalliina tunteina, on mahdollista tukea puhdasta siirtymää ja varmistaa aiempaa vakaampi sähkön hintataso.
Tämä ei ainoastaan paranna uusiutuvan energian kannattavuutta, vaan myös edistää pitkän aikavälin sähköntuotantohankkeita ja teollisuusinvestointeja ja tekee Suomesta houkuttelevan paikan kestävälle energiantuotannolle ja sähköintensiiviselle teollisuudelle.
Thomas Brand
tutkimusjohtaja, Coinmotion Oy
Jaakko Kaijala
hallituksen puheenjohtaja, Nordblock Oy
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/