Onko hallituksella turpeen kanssa selvät sävelet?
Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kirjoitti Ilkka-Pohjalaisen yleisönosastolla otsikolla ”Turve uusiutuu”.
Mäenpää nosti esiin hallitusohjelman hyvän kirjauksen turpeen merkityksestä strategisesti tärkeänä energiamuotona ja osana huoltovarmuutta.
Hän kertasi, miten turpeen uusiutuvuudesta äänestettiin suuressa valiokunnassa 2000-luvun alussa. Äänet menivät tasan, asia ratkaistiin arvalla ja turve määritettiin uusiutumattomaksi.
Nyt Mäenpää kertoi tehneensä eduskunnassa toimenpidealoitteen turpeen määrittämiseksi uusiutuvaksi biomassaksi. Toimenpidealoite tarkoittaa ehdotusta lainvalmisteluun tai muuhun toimenpiteeseen ryhtymisestä.
Hallituspuolueen edustajana hän on siis tehnyt aloitteen itselleen ja hallituskumppaneilleen. On valitettavaa, että hän ei saa muuten ääntään kuuluviin ryhmässään.
Kansanedustaja Mäenpää tietää, ettei energiaturpeen käytön ongelma ole sen luokittelu fossiiliseksi vaan päästökauppa. Vaikka päästökaupan hinta on laskenut huippulukemistaan, sen vaikutus on edelleen nelinkertainen turpeen energiaveroon nähden.
Kansanedustaja Timo Mehtälä (kesk.) teki aiheesta syksyllä 2023 laajan kirjoituksen, jossa hän kuvasi seikkaperäisesti päästökaupan vaikutuksesta turpeen käyttöön.
Turve säilyy päästökaupan piirissä, vaikka eduskunta päättäisikin sen olevan uusiutuvaa. Asian muuttaminen vaatisi siis EU-tason päätöksiä. Aikooko hallitus tehdä asian edistämiseksi jotakin?
Näennäisaloitteiden tehtailun sijaan tulee yhdessä löytää keinot kuivike- ja kasvuturpeen tuotannon pelastamiseksi.
Kansanedustaja Mäenpää kirjoittaa aivan oikein kuiviketurpeen erinomaisista ominaisuuksista kotieläintuotannossa. Happamuutensa ansiosta turve vähentää antibioottien käyttöä ja parantaa hygienisyyttä nauta-, sika- ja kanatiloilla.
Mutta ongelma on, että energiaturpeen tuotannon loppuessa myös kuivike- ja kasvuturpeen tuotanto muuttuu kannattamattomaksi. Orpon–Purran hallitusohjelman mukaan “fossiilisista polttoaineista luovutaan sähkön ja lämmön tuotannossa viimeistään 2030-luvulla”.
Hallitus aikoo siis lopettaa energiaturpeen käytön, eikä Mäenpään aloite tätä muuta. Hallituksessa perussuomalaiset eivät ole esittäneet turpeen energiaveron poistamista, vaikka se oli yksi heidän keskeisistä vaalilupauksistaan.
Polttoturpeen käytön loppumiseen ovat varautuneet myös isoimmat lämpölaitokset. Muun muassa Oulun Energia luopuu turpeesta vuoden 2025 aikana.
Nyt hallitukselta tarvitaan toimia kuivike- ja kasvuturpeen turvaamiseksi kotieläintiloille ja taimitarhoille. Turvealan pelastaminen vaatii lisäksi innovatiivisia ratkaisuja energiaturpeen jalostamiseksi korkeamman arvonlisän tuotteeksi.
Toimilla on kiire. Polttoturpeen sitominen näihin päätöksiin uhraa koko turvealan tulevaisuuden.
Katri Kulmuni, Timo Mehtälä ja Vesa Kallio (vara)
keskustan kansanedustajat ja talousvaliokunnan jäsenet
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/