Muut puolueet tilille hallitusohjelmasta

Mielipide

Hallitusohjelmassa ilmoitetaan turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on jo ylitetty. Turvetyöryhmän selvityksissä on käynyt ilmi, että energiaturpeen käyttö voi pudota 75 prosentilla jo vuoteen 2025 mennessä.

Hallitusohjelman kirjaukset on rikottu keskustan tulee pysäyttää väärä kehityskulku. Mikään muu puolue ei sitä tee. Vihreät tulevat ulos milloin milläkin hallitusohjelmaan kuulumattomilla aloitteilla. Valtion metsien avohakkuukielto, puuhakkeen lisäverotus, ilmastolle haitallisten tuotteiden mainostamiskielto. Jatkuvasti tulee uusia avauksia.

Toisaalta Helsingin kivihiilen käytön vähentämistä ei kiirehditä mitenkään vaikka vihreiden mielestä Suomeen pitää julistaa ilmastohätätila. Helsingin kaupunki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Eihän tuollainen aikataulu riitä mihinkään , ilmasto ei odota. Tätä rummutettaisiin jokaisessa mediassa, jos olisi kyse maaseudulla tehtävistä toimenpiteistä. Tämän olemme saaneet kokea turvetuotannon kohdalla. Mihin unohtui Itämeren käyttö lumenkaatopaikkana? Siitä ei ole kuulunut enää mitään.

Nyt keskustalla on oiva tilaisuus tuoda esiin maaseudun kokemaa epäoikeudenmukaista kohtelua. Vappuna järjestetään turveyrittäjien moottorimarssi Helsinkiin. Helsingin keskustan paikallisyhdistyksillä on tuhannen taalan paikka profiloitua ja tukea näyttävästi maakunnan lähetystöä. Jos emme leveällä rintamalla puolusta oikeuksiamme ja hallitusohjelmaa, niin vaikutus jää liian pieneksi.

Joku vihreä poliitikko ilakoi turvealan syöksyä ja saavutettuja suuria voittoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Muistetaan nyt kuitenkin faktat. Turve on hitaasti uusiutuva polttoaine, minkä Ruotsi, Viro ja Irlanti tunnustavat. Kun Suomi aikanaan ilmoittaa turpeenpolton lopetuksen aiheuttamat päästövähennykset EU:n toimielimet eivät tule hyväksymään niitä lukuja. Ne kun perustuvat liian suuriin päästökertoimiin. Turpeen lisäkasvua ei turpeen päästöjen laskennassa oteta huomioon millään tavalla.

Kokoomuksesta ei myöskään ole apua turpeen asiallisessa kohtelussa. Se haluaa lopettaa energiakäytön, joten maakunnissa voidaan luottaa vain keskustan apuun.

Ilpo Pernaa

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen