Maailman ilmastotaistelu: Päästöt kasvoivat kahdella prosentilla vuonna 2023!
Muutama viikko sitten The Energy Institute´s Statistical Review of World Energy julkisti uusimmat tiedot energian kulutuksesta ja päästökehityksestä maailmassa. Primäärienergiankulutus lisääntyi maailmassa noin kahdella prosentilla kaikkien aikojen ennätykseen eli 620 exajouleen.
Katsauksen positiivinen sanoma oli, että uusiutuvan energia tuotanto kasvoi sekin viime vuonna koko maailmassa noin 13 prosentilla. Suurin uusiutuvan rakentaja oli Kiina. Se vastasi noin 60 prosenttia koko maailmaan asennetusta uusiutuvasta energiasta. Uusiutuvan tuotanto lisääntyi merkittävästi myös mm EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Silti koko maailmassa sen osuus oli viime vuonna 18,5 prosenttia. Suomessa vastaava lukema oli viime vuonna Eurostatin mukaan 47,9 prosenttia. Ruotsi oli edellämme. EU:ssa lukema oli noin 30 prosenttia. EU:n tavoite vuodelle 2030 tavoite on 42,5 prosenttia.
Uusiutuvan positiiviset lukemat eivät ole riittäneet kuitenkaan hillitsemään globaalia päästökehitystä. Fossiilisen energian käyttö kasvoi viime vuonnakin uusiutuvaa enemmän. Globaalit päästöt kasvoivat noin 2 prosentilla ja ylsivät ensi kerran 40 gigatonnin määrän eli 40 000 miljoonaan tonniin, arvostettu raportti kertoo. Fossiilisen energian suurin lisääjä oli Intia. Silti vasta nyt (1300 miljoonaa asukasta) Intian fossiilisten käyttö ylitti Yhdysvaltojen ja EU:n (asukasluku 800 miljoonaa) yhteisen hiilen käytön.
Asukasta kohti maailman ylivoimaisesti suurin päästöjen aiheuttaja on Yhdysvallat. Määrällisesti eniten CO2-päästöjä aiheuttaa Kiina. Suomessa CO2-päästöjen määrä oli viime vuonna 40,8 miljoonaa CO2-tonnia, kun se vielä 1990 ja 2004 oli noin 70 miljoonaa tonnia.
Vaikka fossiilisen energian ja sen mukana päästöjen kasvuvauhti on vähentynyt, valtavan paljon on vielä tehtävää. Ilmaston keskilämpötila nousi näet raportin mukaan viime vuona 1,68 asteella.
Tuosta vaarasta, fossiilisten käytön jatkumisesta, on valtavasti esimerkkejä ympäri maailmaa. Tuorein esimerkki on maailman suurimman öljy-yhtiön, amerikkalaisen Chevronin muutaman päivän takainen ilmoitus. Yhtiö aikoo lisätä Meksikonlahdella uudella tekniikalla noin 10 kilometrin syvyyksistä öljyntuotantoa noin 50 prosentilla mikä lisäsi yhtiön koko maailman tuotantoa yli 10 prosentilla.
Kohta Dubain viime marraskuun ilmastokokouksen jälkeen kokouksen puheenjohtajana toiminut maan öljyministeri ilmoitti maan avaavan suuren määrän uusia öljyn- ja kaasun tuotantoalueita. Samaa tarkoittavan päätöksen teki jo vähän aikaisemmin myös Englanti Pohjanmeren alueella.
Oma lukunsa on maailman suurimmat öljyvarannot omaava Venezuela, missä tuotanto kasvaa valtavasti, ellei maan sekasortoinen tilanne sitä estä. Todellisia hiipumisen merkkejä ei näytä liioin Venäjä. Pakotteista huolimatta se kykenee saamaan ostajia öljylleen ja kaasulleen lännen ulkopuolelta. Silti monet EU-maatkin, muiden muassa Saksa, Itävalta, Unkari, Italia, ovat vielä vuosia riippuvaisia Venäjän öljystä. Kuvaavaa on USA:n valtiovarainministeriön FT:n 15.8. mukaan lausunto, jonka mukaan se pitää tärkeänä että sanktioilla vähennetään Venäjän öljyn ja kaasun vientiä, mutta ”öljyvirran kokonaan pysäyttämisellä olisi vakavia seurauksia!”
Tällä menolla maailman lämpötilan kasvun pysäyttäminen 1,5 asteeseen on utopiaa.
Mauri Pekkarinen
Ministeri
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/