Lukijalta: Yrittäjyydellä työtä ja verotuloja kuntaan
Julkisten menojen tasapainottamisessa yrittäjyydellä on tärkeä rooli. Yrittäjyys luo työtä ja työllä saadaan verotuloja, joilla saadaan kustannettua kuntaan palveluja.
Kunnan rooli tässä yhteydessä on kuunnella herkällä korvalla kunnassa jo olemassa olevien yritysten huolia ja tarpeita sekä pitää myös yrittäjyyden aloittamisen kynnys mahdollisimman matalana uusille yrittäjille.
Pienissä kunnissa resurssit yrittäjien tukemiseen ovat hyvin rajalliset. Jotain voidaan silti tehdä.
Esimerkiksi jouheva lupienkäsittely ja hyvä valmius kohtuuhintaisten yritystonttien ja (resurssit huomioiden) myös toimitilojen saamisessa ovat tärkeitä, kuten myös kilpailutusten suunnittelu niin, että myös pienet paikalliset yritykset voivat osallistua.
Mahdollisuuksien mukaan voidaan tarjota kuntakohtaisia tukia ensimmäisenä vuotena uusille yrityksille ja edistää alueellisten ja valtakunnallisten yritystukien hyödyntämistä.
Kuntaa pitää brändätä yritysystävällisenä paikkana ja mainostaa kuntaa yrittäjille ja sijoittajille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa.
Kunta voisi myös mahdollisuuksiensa mukaan panostaa toimivaan tieverkostoon ja digitaaliseen infrastruktuuriin (esim. laajakaistayhteydet).
Yhteistyö alueellisten yrityspalvelujen, kuten uusyrityskeskusten ja ely-keskusten kanssa on tärkeää. Yrittäjille voisi myös järjestää kohdennettuja infotilaisuuksia, koulutuksia ja mentorointia.
Toimiessani neljä vuotta Myrskylän Yrittäjien puheenjohtajana (2019–2022) minulle muodostui käsitys, että Myrskylässä yrittäjyyteen liittyvät asiat yritetään kunnan taholta tehdä yrittäjälle niin helpoksi kuin se lakeja ja asetuksia noudattaen on mahdollista.
Asenne yrittäjyyteen on minusta kohdallaan Myrskylässä niin viranhaltijoiden kuin luottamushenkilöiden kohdalla puoluetaustasta riippumatta. Tämä on erittäin tärkeää jatkossakin.
Avoin ja aktiivinen vuoropuhelu kunnan ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen välillä on hyödyllistä, tärkeää ja hedelmällistä. Myrskylässä tämä toimii mallikkaasti.
Tästä olkoon esimerkkinä Myrskylän yrittäjäyhdistyksen valinta (jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä) vuoden 2024 Uudenmaan parhaaksi yrittäjäyhdistykseksi pienten, alle sadan jäsenyrityksen yhdistysten sarjassa. Ensimmäinen ykköstila tuli vuonna 2020 toimiessani yhdistyksen puheenjohtajana.
Tiedämme, että menestyvä yritys antaa toimeentulon yrittäjälle ja työnantajayrityksissä myös hänen työntekijöilleen ja tuo verotuloja kunnalle.
Verotulot puolestaan mahdollistavat kuntalaisten palvelujen ylläpitämisen ja kehittämisen ja näin mahdollistavat myös sen kuuluisan hyvinvoinnin, jota me kaikki haluamme ja tavoittelemme.
Ei tämä mitään tähtitiedettä ole ja vaikka käytän tässä esimerkkinä kotikuntaani Myrskylää, kyllä tämä pätee muissakin kunnissa.
Aku Eronen
Myrskylä
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/