Lukijalta: Politiikan tutkijat kertovat totuudenmukaisesti – satumaasta
”Eurovaalin tulos kertoo Suomen kansan toiveesta, että perussuomalaisten puheenjohtajan ja valtiovarainministeri Riikka Purran pitäisi erota”, arvioi eräs politiikan tutkija Ylellä 12.6.2024.
Kuitenkin on epävarmaa, että valtiovarainministeriä vaihtamalla voisimme saada, kuten edellisen eduskunnan aikana, vuosittain seitsemän miljardia euroa ylimääräistä rahaa valtion (meidän) menoihimme. Budjettimenojen pienentäminen seitsemällä miljardilla ei ole ”saavutetuista”, vaan ”ansaitsemattomista” eduista luopumista (myös ilmastoteko!).
EU-kansojen keskimääräinen palkka vuonna 2015 (2116 euroa) on ollut 40 % suomalaisten palkkoja (3386 euroa) pienempi (Kauhanen & Laine, 2019), joten pelkästään palkkojen ja etuisuuksien osittaisenkin ”oikeudenmukaistamisen” jälkeen budjetin varat riittäisivät julkisten palvelujen (suunniteltua parempaan) ylläpitämiseen, mutta ei siihen, että vain (ulko)maalaisten pitäisi tehdä halpa-arvoiset hoito-, marjanpoiminta- ja maatalouden kausityöt.
Politiikan tutkijat ovat kysyneet myös, miksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei eroa, kun kansa kannattaa eläkeiän laskua 60 vuoteen ja julkisten palvelujen lisäämistä?
Devalvaatio on ollut suosituin menetelmä kilpailukyvyn lisäämiseksi ja kulutuskysynnän vähentämiseksi. Sille oli vuonna 1991 muitakin vaihtoehtoja, mm. Sorsan–Kullbergin malli, josta on perusteettomasti vaiettu. 1930-luvulla palkkoja pienennettiin 10 prosenttia, mikä pelasti valtion kassakriisistä.
1950-luvun ruokavalio voisi pelastaa meidät nälältä (kokemusta on).
Timo Töysä
Iisalmi
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/