Lukijalta: Miten psyykkisen hoidon tarpeeseen vastataan hyvinvointialueilla?
Puolueet ovat nykyisessä ”soteilussa” yksimielisiä siitä, että ennaltaehkäisevään työhön pitää panostaa entistä enemmän, kun käsitellään psyykkistä pahoinvointia (esimerkiksi talo palaa ja rakas kuolee), psyykkistä häiriintymistä (esimerkiksi masennus ja viihdeaineiden väärinkäyttö vaivaavat) tai negatiivisesti poikkeavaa käyttäytymistä (esimerkiksi työpaikoilla kiusataan ja kaduilla rötöstellään).
Kuitenkin käytännöissä ennaltaehkäisy on jäänyt toimintasuunnitelmissa jälkisijoille tai sitten se on supistunut hyvin epämääräiseksi toiminnaksi, jolle on kyllä syntynyt hienontuntuinen nimike ”varhainen puuttuminen”. Sehän tarkoittaa useimmiten – ja valitettavasti – sitä, että puuttuu varhaisia puuttujia.
Edessä on lisäksi avun hakemisen kynnyksen ongelmakenttä. Esimerkiksi masennusprosessissa on olennaista, että mitä pidemmälle prosessi etenee, sitä korkeammaksi avunhakemiskynnys kohoaa ja varsinkin negatiivisesti poikkeavien käsittelyssä ovat keskeisiä monenlaiset välttelyilmiöt kuten ”eihän minua mikään vaivaa”.
Nyt on realiteetti ja poliittinen yksimielisyys, että Suomessa tarvitaan erillisiä hyvinvointialueita ja niissä aluevaltuustoja. Sekin on realiteetti, että nyt päällimmäisenä ovat sairaalatoiminnan supistukset, rahojen riittämättömyys ja työntekijöiden selviytymisongelmat.
Kuitenkin ennen pitkää päätetään myös näistä ”henkimaailman asioista”, joista pitää saada syntymään toimivia ja tuloksellisia toteutuksia.
Ketkä ovatkaan niitä toteuttajia? Mitä ovatkaan ne tarvittavat toimenpiteet, strategiat ynnä muut sellaiset? Mitä ovatkaan ne kohteet, joihin niitä toimintoja suunnataan?
Siinä on kolme huudahdusta, joiden avulla alkaa jäsentyä se erittäin monimutkainen kenttä, jossa sote-ratkaisujen henkistä, psyykkistä, sielullista ja arvopohjaista osaa käsitellään.
Juhani Heiska
psykologi
Savonlinna
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/