Lukijalta: Ikääntyneen toimintakykyyn tukea vajaaravitsemuksen hoidosta – säästö hyvinvointialueille 600 miljoonaa euroa vuodessa
Ikääntyvän väestön toimintakykyistä ja itsenäistä elämää on tärkeä ylläpitää. Näin saadaan tuettua laadukasta elämää, helpotusta omaishoitajien työhön ja hyvinvointialueille säästöä.
Toimintakyvyn tukemiseen kuuluu olennaisena osana liikunnan lisäksi ravitsemus. Usein ajatellaan, että tahaton laihtuminen kuuluu ikääntymiseen. Näin ei kuitenkaan ole.
On tärkeää säilyttää hyvä lihaskunto ja kehonpaino, jotta mahdollisuudet kotona asumiseen säilyvät mahdollisimman pitkään. Lihaskudoksen määrän säilyminen onkin ikääntyessä erityisen tärkeää.
Ravitsemuksen merkityksestä ikääntyessä puhutaan aivan liian vähän, vaikka vajaaravitsemuksen seulonnan ja aktiivisen ravitsemushoidon avulla on mahdollista vähentää infektioita, tukea nopeampaa haavojen paranemista, ylläpitää toimintakykyä tukemalla liikuntaa ravitsemuksella lihasmassan säilyttämiseksi, vähentää erilaisista lääketieteellisistä toimenpiteistä aiheutuvia komplikaatioita, lyhentää sairaalassaoloaikaa ja vähentää sairaalaan paluuta.
Vajaaravitsemus on nopea seuloa terveydenhuollossa ja vajaaravitsemuksessa tai sen riskissä aloittaa tehostettu ravitsemushoito muun muassa runsaasti energiaa ja proteiinia sisältävillä täydennysravintovalmisteilla.
Näin yhteiskunta voi säästää hyvinvointialueiden muihin tehtäviin vuositasolla jopa 600 miljoonaa euroa (Alanne ym. 2019), mutta ennen kaikkea tuoda ikäihmiselle etuja.
Asia on tärkeä erityisesti näin aluevaalien alla. Tämän vuoksi keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen on tehnyt aiheesta kirjallisen kysymyksen. Ikääntyminen on meillä kaikilla edessä, toimitaan ikäihmistemme hyvinvoinnin puolesta nyt.
Lotta Paakkunainen
Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/