Lukijalta: Anonyymit arjessamme
On asioita ja tilanteita, joissa anonyymisyys on aivan paikallaan ja itsestään selvää. Tietyissä peruspalveluissa hehkutetaan asiakkaan tietosuojaa, itsemääräämisoikeutta ja yksityisyyttä ylisanoilla maustettuna. Kysyjä saa tiedusteluihinsa usein vähättelyä ja vastuullisuuden väylät suljetaan palveluntuottajan robottivastaajan loputtomalla sanailulla.
Jos apua pyytävä on väsynyt ja lääkehoidosta turtunut, hän vaikenee ja asia saattaa jäädä hänen viimeiseksi yritykseksi.
Kaikenlainen teknologinen kehitys ja jatkuva systeemien muutosaallokko työllistävät varmaan aivan tavallisissa tehtävissäkin puurtavia työntekijöitä. Media tuo päivänvaloon vain räikeimmät ja suurimmat tietoturvallisuuteemme kohdistuvat riskit.
On harvinaista, että jossakin liikelaitoksessa, yrityksessä tai saati yhteiskunnallisissa peruspalveluissa vastaa puhelinsoittoosi aivan oikea ihminen! Usein tavallisella kansalaisella on jokin aivan tavallinen arkinen ja yksinkertainenkin kysymys, joka auttaisi kyseisessä asiassa selkeästi eteenpäin ja tietty kansalaisen vastuullinen tehtävä tulisi hoidettua pois päiväjärjestyksestä.
Mutta palvelupuhelimen kautta saattaa vierähtää tuntikin, jos sitkeyttä odotteluun riittää. Vastaaja esittelee itsensä etunimellä ilman sinunkauppoja ja jos kysyy koko nimeä, niin palvelija saattaa närkästyä ja toistaa robottimaisesti etunimeään.
Teknologiaa en vastusta vaan kritisoin sen vastuuttomuutta, anonyymisyyttä ja yksinkertaisten asioiden monimutkaistamista. Kaikenlaiset verkkohyökkäykset, tietoturvan hataruus ja anonyymit avustajat heittävät vastuun ja jopa taloudelliset tappiot kuluttajille, siis verkossa haahuileville asiakkaille.
Taiteessa anonyymisyys on oma ilmiönsä. Ikivanhat teokset ovat jo luonnostaan anonyymejä, tuntemattomien tekemiä. Nykytaiteilijan anonyymisyys luetaan vaatimattomuudeksi tai sensaatiohakuisuudeksi, joka innostaa muun muassa mediaa etsimään tuntemattomat tyypit taulujensa takaa.
Nykytaidemarkkinoilla anonyymisyys voi viitata vaikkapa veronkiertoon tai luvattomaan plagiointiin.
Kaiken toiminnan ja tuottamisen takana, missä ja milloin vain, on ihminen, nimetön tai nimellä.
Mutta huolestuttavasti lisääntynyt tekoälyn osallisuus arkitoiminnoissamme lisää turvattomuutta ja pakoa vastuullisuudesta, kun viime kädessä hommat hoituvat anonyymillä tekoälyllä.
Aune Linnimäki
taidehistorioitsija
Rantasalmi
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/