Keskusta ei kuole gallupeihin

Mielipide

Keskusta ei kuole siihen, vaikka kannatus pysyisikin jonkin aikaa nykyisellä tasolla. Keskustan kannatus on jumiunut noin 12 prosenttiin, se on totta, mutta ainakaan se ei ole laskenut.

Se tarjoaa peruskannatuspohjan, jolta ponnistaa.

Keskustan kannatus ei ole itse asiassa juuri muuttunut. HS-gallupissa 6.5.2019 – heti eduskuntavaalien jälkeen ja juuri ennen hallitusneuvotteluita – keskustan kannatus oli 12,7 prosenttia. Puolueen kannatus on siis pysynyt vakaana hallitusasemasta riippumatta.

Tässä hallituksessa keskusta saavutuksia ovat sote, perhevapaat, kuntien tukeminen koronan keskellä sekä aluepoliittiset saavutukset. Viimeksi torstaina keskusta sai metsäasioissa tahtonsa läpi. 

Nämä asiat olisivat jääneet toteutumatta ilman keskustaa. Suomi on selvinnyt koronasta paljon ennakoitua paremmin, ja työllisyysaste lähenee 75 prosenttia. Paljon on tietysti vielä tehtävää. Jopa työllisyystoimina pystyttiin tekemään  ”eläkeputken” katkaisu viime vuonna, joka oli vasemmistolle nihkeä asia. 

Keskusta ei ole  ollut ”apupuolue” vähimmässäkään määrin, vaikka sellaisia kuvitelmia saattaa joillakin olla.

Minusta tuntuu, että monet keskustalaiset keskittyvät vain negatiivisiin asioihin ja puolueen saavutukset jäävät täysin huomaamatta. Ovatko keskustalaiset ikuisia synkistelijöitä?

Puolueen kannatus ei minusta korreloi mitenkään keskustan tekojen ja toiminnan kanssa. Kannatuksen tuijottaminen on tällä hetkellä erheellistä.

Kannatus ei tietenkään ole sillä tasolla millä pitäisi, mutta sen nostaminen vaatii vuosia. Siihen vaikuttavat tämän hetken poliittinen ilmapiiri ja yhteiskunnalliset tekijät.

En usko, että keskustan kannatus olisi yhtään korkeampi hallituksen ulkopuolella. Entä jos puolue menisi oppositioon eikä kannatus nousisikaan?

Mitä sitten sanoisitte?

Keskusta ei kuole gallupeihin, mutta puolue saattaa kuolla itsesääliin 
ja vaikerointiin.

Tuukka Hahl