Kansalaisaloite eutanasiasta siirtyy eduskuntaan
Nyt eduskunta töihin yli puoluerajojen ja viimeinkin lainsäädäntötyö käyntiin itsemääräämisoikeuden parantamisen puolesta. Tämä on toinen kerta, kun kansalaisaloitteen voimin eduskunta tulee käsittelemään eutanasialakia.
Edellinen yritys päättyi silloisen eduskunnan torppaukseen ja takinkääntötalkoisiin asiasta, sillä 55 silloista kansanedustajaa äänesti vuonna 2018 vastoin omaa kantaansa, jonka olivat vaalikoneessa kannakseen ilmoittaneet.
Toivottavasti nyt ei nähdä samaa takinkääntöä. Nykyisistä kansanedustajista enemmistö kannattaa eutanasialakia – mitä on uskominen vaalikoneeseen.
Vuoden 2018 eduskuntakäsittelyyn verrattuna tilanne on muuttunut. Lääkäriliiton virallisen kannan eutanasiaan odotetaan muuttuvan kielteisestä kannasta vähintäänkin neutraaliksi, sillä tammikuussa julkaistu tutkimus osoitti lääkärikunnan yhä lisääntyvän myönteisen näkemyksen eutanasiaan. Alkaa olla vähemmistössä kielteinen kanta eutanasiaan suomalaisessa lääkärikunnassa.
Nyt jää nähtäväksi millainen valiokunta käsittely eduskunnassa käydään.
Mitään erillistä asiantuntijatyöryhmää ei nähdäkseni tarvita, vaan lainsäädäntötyön aloittaminen. Siihen sopiva työryhmä tosin on paikallaan, mutta emme tarvitse mitään työryhmää väittelemään siitä, onko laki tarpeen vai ei ole.
On aika ottaa vastuu kaikista kuolevista potilaista.
Eduskunta ei saa enää pakoilla ennakkoluulojen ja pelkojen taakse omaa vastuutaan vaikeasti kärsivien, kuolevien potilaiden auttamisessa.
Meillä on vasta ollut asiantuntijatyöryhmä kolme vuotta toiminnassa 2018–2021. Itsekin olin sen työryhmän jäsen ja siinähän ei päästy mihinkään tulokseen liittyen eutanasialakiin. Uusintaa ei tarvita. Nyt tarvitaan selkeä poliittinen päätös eutanasialain valmistelutyön aloittamisesta.
Suomessa on käyty laajaa keskustelua eutanasiasta jo 90-luvulta lähtien.1993 perustettu Exitus ry (nykyinen Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry) on tehnyt määrätietoista työtä lain puolesta monin tavoin jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.
On oltava oikeus päättää omasta elämästään ja tarvittaessa myös kuolemastaan, kun elämässä on jäljellä enää kärsimystä ja elämän mielekkyys on poissa kuoleman lähestyessä.
Jokaisella on oltava myös oikeus ja todellinen mahdollisuus hyvään palliatiiviseen ja saattohoitoon elämänsä loppuvaiheessa. Pidänkin selvänä ja perusteltuna asiana sitä, että hyvään, laadukkaaseen saattohoitoon tulee sisältyä mahdollisuus ja valinnanvapaus eutanasiaan.
Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry on jo ilmoittanut olevansa valmis antamaan asiantuntemuksensa lain valmisteluun.
Itseasiassa säädösluonnoskin on jo olemassa.
Eduskunnalta odotetaan nyt toimia lain puolesta, ei sen tyrmäämiseksi. Hieman empatiaa, kykyä asettua kärsivän ihmisen asemaan yli puoluerajojen kansanedustajille, niin ei pitäisi olla kovin suuria vaikeuksia säätää laki.
Kari Viholainen
Ex-puheenjohtaja (2016–2022)
Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/