Vanhanen Pudasjärvellä: Keskusta on aina kyennyt uudistamaan yhteiskuntaa

Kurenalan paikallisyhdistys juhli 110-vuotista taivaltaan
Keskusta 110 vuotta

Pudasjärvellä keskustan Kurenalan paikallisyhdistys juhli reilu viikko sitten lauantaina Lakarin koululla 110-vuotista taivaltaan.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mari Kälkäjä toivotti vieraat lämpimästi tervetulleeksi.
– Keskustalla on ollut suuri vastuu Pudasjärven kehityksessä, hän totesi.

Tilaisuuden juhlapuhujaksi oli saatu keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen.

Hän luotasi puheessaan Suomen valtiollisen historian ja keskusta-liikkeen historian nivoutumista toisiinsa.

– Vuosikymmenten kuluessa keskusta on kyennyt uudistamaan yhteiskunnan ja sen väestörakenteiden muutosta seuraten.

Vanhanen pohti myös sitä, miten käy, jos Euroopan Unionin yhtenäisyys heikkenee. Hän arvioi, että heikentyvän EU:n vaihtoehto olisi paluu suurvaltojen Eurooppaan. 

– Pohjois-Euroopan kannalta se ei ole tavoiteltavaa. On parempi, että meillä on yhteinen pyöreä pöytä, jonka äärellä pienet ja suuret valtiot yhdessä päättävät poliittisen linjan, hän sanoi.

Kansallinen kestokyky tulee Vanhasen mukaan rakentaa neljän pilarin varaan.

Ne ovat viisas ulkopolitiikkaa, uskottava puolustus ja maanpuolustustahto, kansallinen eheys sekä itsellinen talous.

– Tällä hetkellä tärkein pitkän tähtäimen turvallisuustyö tapahtuu talouden puolella. Heikon talouden omaava maa menettää aina nopeasti sisäistä eheyttään ja sellainen yhteiskunta on altis ulkopuoliselle häirinnälle, Vanhan totesi. 

Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Matias Ojalehto painotti puheessaan luottamuksen merkitystä pitkäaikaisessa yhteistyössä eri järjestöjen kesken. Hän viittasi myös tuleviin kuntavaaleihin.

 – Järjestöaktiiveilta tarvitaan taas panostusta ehdokashankintaan. Valtuutettujen rooli kasvaa entistä vahvemmaksi. Teitä tarvitaan muutoksentekijöiksi, Ojalehto sanoi.

Pudasjärven kaupungin johtaja Tomi Timonen korosti puheessaan vastuunkantamista ja luottamusta muuttuvassa yhteiskunnassa.

– Pudasjärvellä on voitu tehdä kipeitäkin päätöksiä asiallisesti. On lähdetty rohkeasti kehittämään kaupunkia eteenpäin, unohtamatta syrjäisempiäkään perukoita, Timonen totesi.

Kurenalan paikallisyhdistyksen historiakatsauksen juhlassa esitti liikuntaneuvos Seppo Sammelvuo. Siinä hän heijasteli kansakunnan historian vaikutuksia järjestöjen ja kylien historiaan.

Hän totesi, että keskusta on on täytynyt vuosikymmenten saatossa aina vastata ajan haasteisiin ja turvata palvelut.

– Töitä riittää edelleen.

Juhlassa paikallisyhdistykset ja kunnallisjärjestö muistivat myös ansiomerkeillä ja standardeilla pitkäaikaisia, aktiivisia jäseniä.