Timo Korhonen: Sähkökatkot saatava kuriin – puolustusvoimien kalusto avuksi korjauksiin

Sähkökatkokset

Kansanedustaja Timo Korhonen (kesk.) vaatii puolustusvoimia apuun laajoilla alueilla Kainuussa rasittavien sähkökatkosten korjaamiseksi.

Jopa kymmenet tuhannet kotitaloudet ovat olleet ilman sähköä, kun raskas tykkylumi on kaatanut puita sähkö- ja puhelinlinjoille.

Sähköttöminä olevien talouksien määrä on lähtenyt uudelleen kasvuun eikä sääennusteiden perusteella ole odotettavissa tilanteeseen helpostusta.

 – Pelastuslaitoksen ja sähköyhtiön tueksi on saatava puolustusvoimat. Maavoimilla on Kainuun prikaatissa tarvittavaa kalustoa, joka ilman muuta voisi auttaa verkko-ongelmien korjaamisessa, Korhonen painottaa.

Hänen mukaansa uhka jopa kymmenen tuhannen talouden jäämiseksi ilman sähöä pitkäksi aikaa on sellainen tilanne, johon täytyy olla mahdollista käyttää puolustusvoimien resursseja. 

Lisäksi viranomaisradioverkon ja matkapuhelintukiasemien toiminta on turvattava.

– Yhteiskunnan resurssit on saatava käyttöön, kun kansalaisten hädästä on kysymys, Korhonen huomauttaa.

Lainsäädäntö ei hänen mielestään saa olla este avulle.

– Tämä poikkeuksellinen tilanne antaa aiheen lainsäädännön arvioinnille. On katsottava, ovatko muun muassa pelastuslaki, virka-apulaki ja laki puolustusvoimista ajan tasalla kaiken mahdollisen avun turvaamiseksi kansalaisille.