Suomi nousee vahvan aluepolitiikan kautta, keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri linjaa

Keskusta

Suomalaiset ovat ottaneet kriisin aikana leijonan loikan digitaalisuudessa, keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri toteaa kannanotossaan.

– Paikkariippumattoman työn on todistettu olevan mahdollista. Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin mielestä kehityssuunta on oikea. Ihmisten oikeutta valita asuinpaikkansa on vahvistettava ja tietoliikenneyhteyksiä parannettava, piiri linjasi historiallisessa ensimmäisessä etäkokouksessaan, jossa oli noin 140 osallistujaa.

Piirin väki osallistui kokoukseen muun muassa traktorin kopista ja automatkalta, ja tietokoneen välityksellä puheenvuoron piti myös 1930-luvulla syntynyt.

Etelä-Pohjanmaan piiri kertoo edellyttävänsä hallitukselta vahvaa panostusta maakuntien perustienpitoon ja uusien investointihankkeiden käynnistämiseen.

Kesäkuun alussa annettavassa elvyttävässä lisätalousarviossa on suunnattava varoja pohjalaismaakuntien keskeisiin hankkeisiin, valta- ja kantateihin, raideyhteyksien kehittämiseen sekä Suomen poikittaisyhteyksien kehittämiseen, piiri vaatii.

– Suomi nousee alueellisten investointien ja yrittäjyyden kautta.

Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola totesi, että hallitus ja sen keskustalaiset ministerit ovat toimineet koronakriisissä niin ripeästi kuin mahdollista.

Erilaisia tukimuotoja on saatu liikkeelle. Valtio ottaa velkaa ja rakentaa taloudellista siltaa yrityksille selvitä kriisin yli. Rajoituksia myös avataan sitä mukaa kun tautitilanne sallii, Savola totesi.

Hän sanoi, että hallituksen taipaleella suurin savotta on vielä edessä, kun valtion talouden tasapainottamisessa riittää työtä.

– Keskusta sitoutui viime vaalikaudella laittamaan Suomen talouden kuntoon ja sen me teimme. Ennusmerkit näyttävät siltä, että tulevasta sopeuttamistarpeesta ja talouden tasapainottamisesta tulee kahta kovempi työ, Savola sanoi.

Tuore puoluebarometri antaa Savolan mukaan uskoa siihen, että keskusta kiinnostaa jälleen ihmisiä.

Puoluebarometrin mukaan keskustaan suhtautuminen on joko myönteistä tai erittäin myönteistä 42 prosentilla suomalaisista.

– Tämä antaa uskoa meille kaikille. Olemalla aktiivisia ja tekemällä asiat yhdessä, kääntyvät gallupitkin nousuun. 

Savola muistutti, että uudet kuntapäättäjät valitaan jo yhdentoista kuukauden kuluttua, ja kuntavaalit ovat keskustalle näytön paikka.

– Olen varma, että me menestymme, kun päätämme tehdä töitä. Se työ on jo alkanut ja siihen tarvitaan teitä jokaista. 

Savola kannusti piirin väkeä ehdokashankinnan aloittamiseen.

– Useassa kunnassa ollaan hyvässä alussa. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, joten vahva vetoomus teille: nimi lappuun ja kampanjasuunnitelmia hiomaan, hän sanoi.

Keskustan puoluevaltuuston jäseniksi Etelä-Pohjanmaan piiristä kaudelle 2020–2022 valittiin Teemu Hakala, Karri Kallio, Pirjo-Liisa Ketola, Hannu Kuoppala, Jarmo Latikka, Kaija Nyysti, Virve Salo, Paula Sihto, Marja Vettenranta ja Mikko Savola.

Varsinaisiksi puoluekokousedustajiksi Oulun syyskuiseen puoluekokoukseen valittiin Kata Huhtakoski, Karri Kallio, Pasi Kivisaari, Anna-Liisa Leikkola, Merja Rintamäki, Toni Salo, Jukka Vihriälä ja Mikko Savola.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin ensimmäisessä etäkokouksessa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (vasemmalla), keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola. Kuva: Pauliina Pohjala