Suomen Keskustanaiset: Koronakriisin vaikutukset tasa-arvokehitykseen huomioitava myös – “Kriisitilanteessa tämä asia korostuu“

Koronakriisi

Suomen Keskustanaiset on huolissaan koronapandemian vaikutuksista Suomen tasa-arvokehitykselle.

Julkista keskustelua on käyty laajasti erityisesti talousvaikutuksista, mutta muut vaikutukset ovat jääneet paitsioon.

Korona on järjestön mukaan vaikuttanut ja tulee myös tulevaisuudessa vaikuttamaan eri tavoin naisiin ja naisvaltaisiin aloihin verrattuna miehiin ja miesvaltaisiin aloihin,

– Tasa-arvo tuntuu vähäpätöiseltä asialta pandemian levitessä ja talouden sukeltaessa. On hyvin tärkeää, että kaikessa valmistelussa ja päätöksenteossa otetaan huomioon yhteiskunnan tasa-arvokehitys. Sukupuolivaikutusten arviointia tulee tehdä myös kriisiaikana ja erityisesti sen jälkeen, naisjärjestö toteaa tiedotteessaan.

Naisvaltaiset alat, muun muassa sosiaali- ja terveysala, opetusala ja palvelualat ovat Keskustanaisten mukaan valtavissa paineissa.

– Monet ihmiset ovat jo nyt menettäneet työnsä koronan takia joko väliaikaisesti tai kokonaan. Naiset työskentelevät miehiä useammin määräaikaisissa tai osa-aikaisissa työsuhteissa, mikä tekee naisten työmarkkina-asemasta jo muutenkin epäedullisemman. Kriisitilanteessa tämä asia korostuu, tiedotteessa todetaan.

Edessä on mahdollisesti 1990-luvun lamaakin pahempi talouskriisi.

Keskustanaiset edellyttääki, että tasa-arvoa ei unohdeta ja sukupuolivaikutusten arviointi on olennaisena työkaluna kriisin jälkeiseen elämään valmistauduttaessa.

– Suomen hallitus on kirjannut hallitusohjelman yhdeksi tavoitteeksi nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi. Tavoite on nyt tärkeämpi kuin koskaan.