Puoluesihteeriehdokkaat vakuuttivat kokousväelle aatteensa syvyyttä
Puoluesihteeriehdokkaat vakuuttivat aatteellista taustaansa ehdokaspuheenvuoroissaan puoluekokousväelle.
Yritysmaailmasta ponnistava Sami Kilpeläinen tiivisti keskustan idean alueiden ja ihmisten tasapuoliseksi kohteluksi.
– Urho Kekkonen on sanonut, että hyvällä poliitikolla on kaksi hyvää ominaisuutta: hän lupaa ja hän pitää. Meidän keskustalaisten pitää uskaltaa luvata ihmisille hyvät peruspalvelut, koulutuksen ja työn kotiseudullaan. Ja me keskustalaiset pidämme tämän.
Itseään Kilpeläinen kuvasi sydämeltään järjestömieheksi.
– Olen kodin kasvattama ja kentän opettama mies. Keskustan voima on tämän järjestön vireydessä. Haluan panostaa koulutukseen ja vaalityöhön. Ne ovat yksi menestyksen kulmakiviä.
Puoluetoimiston viestintävastaava Mari Kokko kertoi kasvaneensa ja sisuuntuneensa keskustan mukana.
– Se on ollut iloa ja huoltakin. Yhdessä tekeminen ja oleminen erilaisten ihmisten kanssa ovat antaneet valtavan paljon energiaa ja innostusta.
Kokon mielestä keskustassa ei voida ummistaa silmiä maailman muutokselta. Siihen on reagoitava, mutta uudistus ei ole itsetarkoitus.
– Lupaan, että en tule päästämään teitä helpolla. Sanat on laitettava teoiksi.
Puoluevaltuuston puheenjohtaja ja varapuhemies Mauri Pekkarisen erityisavustaja Jouni Ovaska hehkutti keskustan kykyä nousta tappioista.
– Vuonna 2012 toimittaja kirjoitti iltapäivälehdessä: Keskusta on ehditty monta kertaa julistaa auringonlaskun joukkioksi. Kuin kivitetty, säteilytetty ja singolla ammuttu torakka se ravistelee tomun päältään ja jatkaa kulkuaan kuin mitään ei olisi tapahtunut, Ovaska siteerasi.
Ovaska hauskutti kokousväkeä sanomalla, että jos hän on pysynyt Pekkarisen vauhdissa, hän pysyy myös puolueen kyydissä.
Seuraavia sanoja sanoessaan hän silminnähden liikuttui.
– On annettava viestikapula uudelle sukupolvelle. Isoäitini tapasi sanoa, että niin kauan, kun maa on kunnossa, ei lopu kyntäminen ja kylväminen, mutta kyntäjä vaihtuu.
Eduskunta-avustaja Riikka Pirkkalainen muistutti, että puolue on menestystarina kuten Suomikin.
– Maalaisliitto-keskusta on ollut olemassa ennen Suomen itsenäisyyttä. Se antaa meille velvoitteen kehittää järjestöä ja rakentaa kaikilla toimilla isänmaata.
Pirkkalainen määritteli puoluesihteerin yhdessäolojohtajaksi.
– Puoluesihteeri ei voi aina valita rooliaan, mutta jokaista roolia on osattava pelata. On hoidettava taloutta ja järjestöelämää sekä annettava johdolle taustatukea, johtaa sitä yhdessätekemistä, joka vie yli päivänpolitiikan ja vaalien.
Puoluesihteeri on Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikosen näkemyksessä aatteellinen ja uudistusmielinen alkiolainen, sovitteleva kalliolainen ja joka tilanteeseen sopiva sipiläläinen.
– Tarvitaan sellainen, jolla on aate kunnossa ja kokemus tallessa. Eikä haittaa, vaikka hiusraja on hukassa, hän huvitti puoluekokousväkeä päälakeensa viitaten.
Riikonen kertasi aikoja, jolloin hän toimi keskustanuorten puheenjohtajana. Tuolloin oli 90-luvun alku, lama-aika ja Esko Aho (kesk.) pääministerinä.
– Nuorisoliike oli hieno kehittymisen ja kasvun paikka. Sparrasin Esko Ahoa. Se kokemus on puoluesihteerille arvokasta pääomaa, sitä tarvitaan nyt.
Riikonen kehaisi myös talousosaamistaan.
– Jos saa köyhän kunnan talouden raiteille, pystyy hoitamaan köyhän puolueenkin asiaa.