Mikko Alatalo: Ravintoloiden alv:n lasku vähentäisi alkoholihaittoja
Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) vaatii ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentamista samalla kun vahvat oluet tulevat myyntiin ruokakaupoissa.
Alatalon mukaan kauppamyynnin verotulojen nousulla voitaisiin kompensoida ravintoloiden arvonlisäveron laskeminen.
Vahvojen oluiden ruokakauppoihin tulon on arvioitu tuovan noin 150 miljoonan euron vuosittaiset verotulot.
– Matkailu- ja ravintola-ala on esittänyt, että alv laskettaisiin 24 prosentista 14 prosenttiin. Anniskellun alkoholin alv:n lasku siirtäisi kulutusta kodeista ravintoloihin, Alatalo sanoo tiedotteessaan.
Nykyistä tilannetta Alatalo pitää huonona. Suomalaiset juovat hänen mukaansa alkoholinsa usein kotona ja ravintoloiden kannattavuus on heikko.
– Tällä hetkellä anniskellusta alkoholiannoksesta lähes puolet on veroja. On väärin, että ravintolayrittäjät maksavat tukkuun enemmän kaljapullosta kuin mitä kaupat sisäänvetotuotteena tyrkyttävät halvalla ihmisille, Alatalo sanoo.
Neljännen kauden kansanedustaja suosisi sellaista politiikkaa, missä ihmisten olisi kannattavaa nauttia alkoholi ravintolassa ruuan kera.
Se vähentäisi myös alkoholista aiheutuvia haittoja, Alatalo uskoo.
– Tämän edellytys kuitenkin on, ettei alkoholi olisi ravintolassa ainakaan kalliimpaa kuin kaupoissa.
Alatalon mukaan ravintoloiden kannattavuuden parantaminen lisäisi myös työllisyyttä.
– Uudessa alkoholilakiesityksessä on todettu, että oluen kasvava kauppamyynti voi vähentää anniskelumyyntiä ja työllisyyttä ravintola-alalla.
– Työllisyyden ylläpitämiseksi ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentaminen on välttämätöntä. Näin työllistyisi varsinkin alle 25-vuotiaita, joita on nyt paljon työttömänä.
Alatalo uskoo, että anniskellun alkoholin arvonlisäveron laskusta olisi myönteisiä heijastuksia myös muille toimialoille, kuten tukkukauppaan, ohjelmapalveluihin ja takseille.