Maijala: Antaisimmeko metsämme kiinalaisen yrityksen hoitoon?

Metsähallituslaki

Jos metsähallituslakia ei muuteta ennen huhtikuuta, valtion metsien hoito pitää avata kilpailulle, keskustan lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala korostaa.

– Uuden metsähallituslain mukainen yhtöittäminen ei ole minullekaan mieluisaa. En kuitenkaan ole valmis ottamaan riskiä, että metsiämme hoitaisikin yhtäkkiä kiinalainen yritys, Maijala huomauttaa.

Huhtikuun alussa tulee voimaan uusi EU-direktiivi palveluiden käyttöoikeussopimusten kilpailuttamisesta.

Metsähallituksen metsätalouden siirtäminen uuteen erilliseen yhtiöön on herättänyt epäluuloja varsinkin oppositiossa, mutta myös hallituspuolueissa.

Huolta on kannettu myös metsästys- ja kalastusasioiden järjestämisestä uudessa organisaatiossa.

Lausuntoaika erityisesti pohjoisessa huolta herättäneestä metsähallituslaista päättyy tiistaina.

Hallituksen on tarkoitus tehdä esitys uudesta laista joulukuun alkupuolella.

Maijalan mielestä nyt pitää yrittää rakentaa sellainen laki, että Metsähallituksen nykyiseen toimintamalliin ei tulisi paljon muutoksia.

– Olen varovaisen tyytyväinen. Mutta laki ei todellakaan ole vielä läheskään valmis. Meillä on edessä vielä iso savotta.

Lain valmistelutyössä mukana oleva Maijala vakuuttaa tekevänsä parhaansa, ettei esimerkiksi Savukosken asemaa heikennetä.

Uudessa laissa on vielä perustuslaillisia ongelmia. Kyse on lähinnä johtamisesta, ministeriöiden työn jaosta ja saamelaisasioiden päivittämisestä.

Maijala esittää lisäystä ainakin Metsähallituksen yhteiskunnallisiin velvoitteisiin.

– Paikallinen yhteistyö tulee olla kirjoitettuna lakiin velvoittavasti, eikä vain ohjaavalla tasolla toimiviin perusteluihin.

Lain perusteluihin Maijala esittää lisäystä toimitusjohtajan tehtävän kuvaukseen. Johtajan rooli tulisi määritellä selvästi, kansanedustaja katsoo.