Keskustavaikuttaja Taimi Pitkänen on kuollut – ei ehtinyt nähdä haastatteluaan

Muistokirjoitus

Kotiseutuneuvos Taimi Pitkänen, 91, kuoli Kuusamon terveyskeskuksessa 26.1.2017 aamuyöllä. Hän ei ehtinyt nähdä viimeiseksi jäänyttä haastatteluaan, joka julkaistiin samana päivänä ilmestyneessä Suomenmaassa.

Haastattelu tehtiin Pitkäsen kotona tammikuun alussa. Hän kertoi tarinoita Kuusamon historiasta, etenkin sotavuosien tapahtumista: desanteista, kenttäradasta ja kuusamolaisten evakkomatkoista.

Pitkäsen tarkat muistiinpanot noilta vuosilta olivat merkittävänä apuna, kun kuusamolaisille taannoin haettiin veteraanitunnuksia. Taimin päiväkirjoista löytyi tarkat tiedot tapahtumista ja päivämääristä.

Pitkänen oli keskustan kunniajäsen. Hän oli Kuusamon keskustanaisten voimahahmo, vaikutti neljä kautta valtuustossa ja toimi muun muassa maakuntahallituksen jäsenenä.

Taimi Pitkänen hoiti pitkään sanomalehti Liiton Kuusamon toimistoa puolisonsa Viljamin kanssa. Sittemmin hän työskenteli sääaseman hoitajana ja Koillissanomien konttorilla.

Perheen, työn ja politiikan ohella häneltä riitti aikaa moniin eri järjestöihin, joiden toimintaan hän osallistui aktiivisesti viime aikoihin saakka. Vielä syksyllä hän oli mukana Kuusamo-seuran historiapiirissä.

Viimeisinä päivinäänkin Taimi Pitkänen jaksoi huolehtia läheistensä ja ystäviensä jaksamisesta.

Hän myös suunnitteli, että kotiin päästyään kirjoittaisi paikallislehden keskustelupalstalle, että turhaan moititaan terveydenhoitoa ja pelotellaan, että vanhukset jätetään heitteille. Hän koki saaneensa erittäin hyvää hoitoa ja oli siitä kiitollinen.