Keskustan Anu Vehviläinen vaatii nopeampia toimia petoeläinten haaskakuvauksen aiheuttamiin ongelmiin 

Haaskakuvaus

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on vastannut kansanedustaja Anu Vehviläisen (kesk.) kirjalliseen kysymykseen haaskan pitoon liittyvistä ongelmista.

Vehviläinen peräsi hallitukselta toimia petoeläinten haaskakuvauksen ongelmien poistamiseksi. Vehviläinen on huolissaan erityisesti haaskojen lähellä asuvien ja liikkuvien ihmisten turvallisuudesta.

Vehviläisen mukaan on hyvä lähtökohta, että ministeri Lepällä on oikea käsitys haaskan pitoa koskevan lainsäädännön hajanaisuudesta.

Lepän mukaan lainsäädäntö haaskojen perustamisesta suurpetojen katselua ja kuvausta varten on epätäydellistä ja hajanaista.

Lisäksi lainsäädännön noudattaminen ja valvonta on haastavaa, mikä nostattaa ristiriitoja luontokuvaajien, metsästäjien, viranomaisten, kunnan, luonnossa liikkujien ja porotalouden välille.

– Yksiselitteinen lainsäädäntö, ohjeistus ja mahdollisesti luvanvaraisuus olisivat varmasti kaikkien etu, ministeri Leppä toteaa vastauksessaan.

Vastauksessaan ministeri nostaa esille myös Luonnonvarakeskukselle asetetun tulossopimuksen, jonka mukaan on tarkoitus käynnistää laajapohjainen tutkimus eläinten keinoravinnon vaikutuksista eläinten käyttäytymisen muutoksiin.

Vehviläisen mielestä pitkäjänteinen tutkimus eläinten keinoruokinnan vaikutuksista on paikallaan.

– Useamman vuoden tutkimus ei kuitenkaan auta akuutisti syntyviin haaskan pidon ongelmiin. Niihin tulee löytyä ratkaisuja ripeämmin. Vetoankin, että maa- ja metsätalousministeriössä pystyttäisiin nopeampivaikutteisiin toimiin haaskanpidon ongelmissa, Vehviläinen sanoo tiedotteessaan.