Keskustaedustaja: Tuottajien luottamus Maaseutuvirastoon horjuu

Maatalous

Kansanedustaja Pertti Hakasen (kesk.) mukaan maataloustuottajien luottamus Maaseutuvirastoon (Mavi) on lopullisesti vaakalaudalla.

Hän sanoo kannanotossaan, että tulevien kahden viikon aikana Mavilla on mainio paikka lunastaa hippunen viljelijöiden luottamusta takaisin.

– Syksyn kuluessa viraston tiedotteet ovat kerta toisensa jälkeen aiheuttaneet hämmennystä viljelijöiden arjessa, Hakanen harmittelee.

Näin kävi Hakasen mukaan myös kuluneella viikolla.

– Lupauksista poiketen tukien maksatusta siirrettiin jälleen viikolla eteenpäin. Jatkuva tukien maksatusaikatauluissa sanojen syöminen maksimoi maatalousyrittäjien epätietoisuutta ja vaikeuttaa huomattavasti täysin arkistakin talouden suunnittelua.

Hakanen huomauttaa, että tietoisuus vajaista työviikoista on nyt tuonut huolen siitä, ehtivätkö tuet laisinkaan tuottajien tilille ennen vuodenvaihdetta.

Hän kertoo saaneensa yksiselitteisiä viestejä tuottajilta.

– Maksatuksen on pysyttävä aikataulussa tai jonkun on suostuttava ottamaan vastuu kompuroinnista. Ei voi olla siten, että tuottajien polkeminen muuttuu pikkuhiljaa hyväksytyksi vain sillä perusteella, että aiemminkin on tullut viivästyksiä.

Eduskunnan maatalousvaliokunnassa ja MTK:n johtokunnassa istuva Hakanen muistuttaa, että maatalousyrittäjät tekevät järjestään lähes ympäripyöreitä päiviä ja odottavat virastojen virkahenkilöiltä samaa sitkeyttä.

– Tarvittavat työt on vain tehtävä, vaikka ylitöiksi menisi. Lupauksista kiinni pitäminen on aivan ensimmäinen toimivan järjestelmän vaatimus, Hakanen neuvoo.