Kärnä toivoo Suomen harkitsevan Hollannin mallia – 50 miljardin elvytyspaketti
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toivoo hallituksen arvioivan uudelleen taloudellisen ajattelunsa strategisen perustan.
Kärnä toteaa, että Suomen Pankin johtajan Olli Rehnin tänään antama selvitys talousvaliokunnalle saattaa vaatia mittavan velkaelvytysohjelman käynnistämistä.
– Kansainvälisen taantuman uhka ja EKP:n jatkuvat elvytystoimet ovat asettaneet Suomen uuteen tilanteeseen. Negatiivisten korkojen ajasta näyttää tulevan ennakkoarvioista poiketen pysyvä.
Kärnän mukaan huolestuttavaa on, että inflaatiota ei saada nostettua kahden prosentin tavoitteeseen nykyisillä toimilla.
– On käynyt entistä selvemmäksi, että Suomen etu olisi rivakka käännös nykyisessä invesotintiajattelussa.
Kansanedustaja kehottaa vakavasti pohtimaan Hollannin suunnanmuutosta.
Hän ehdottaa, että Hollannin mallin mukaan Suomen olisi käynnistettävä 50 miljardin euron kansallinen investointiohjelma, jolla Suomesta tehtäisiin jälleen kerran talouden globaali edelläkävijä.
– Nyt kun valtio saa rahaa markkinoilta negatiivisella korolla, olisi välittömästi käynnistettävä kokonainen infrastruktuurin perusparannusohjelma. Olisimme typeriä, jos emme ottaisi ilmaista 50 miljardia markkinoilta mikäli saamme sen, Kärnä toteaa kannanotossaan.
Hänen mukaansa nyt pitäisi laittaa kuntoon niin keskeinen väylä-, tietoliikenne- kuin energiainfrastruktuurikin.
– Halutessamme voisimme muuttaa koko järjestelmämme päästöttömäksi hyvinkin nopeasti, hän uskoo.
Infrastruktuurin lisäksi Kärnä kehottaa investoimaan osaamistason nostoon kaikilla koulutustasoilla.
– On selvää, että koulutus on suurimmassa osassa tapauksia tuottava investointi. Viiden vuoden aikana tehtävä kymmenen miljardin lisäpanostus kansalaisten osaamistasoon maksaa itsensä hyvin todennäköisesti takaisin kasvaneena tuottavuutena. Nyt kun rahaa saa markkinoilta ilmaiseksi, sitä pitää käyttää ja paljon.
Suomen tulisikin Kärnän mielestä perustaa erilaisia osaamisrahastoja, joista kohdennettaisiin rahaa myös kasvuyrityksiin sekä esimerkiksi maatalouden kehittämiseen.
– Nyt on rohkeiden tekojen aika.