Kärnä: Hallitus on sitoutunut keventämään autoilun kustannuksia alueilla, joilla auto on välttämättömyys

Hallitusohjlema

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä pitää hallitusohjelman ongelmallisimpana asiana keskustalle 250 miljoonan euron polttoaineverojen kiristyksiä.

Korotus on hänen mukaansa toki hyvin maltillinen ja indeksiin sidottu. Tämä tarkoittaa, että hallituskauden lopussa maksetaan polttoaineista suhteessa saman verran veroa kuin nytkin, Kärnä selventää.

Hän huomauttaa kuitenkin, että autoilu on kuitenkin nykyiselläänkin liian kallista, vaikka auto on monilla alueilla, kuten Lapissa, välttämättömyys.

– Mielestäni pääkaupunkiseudulle tulevien ruuhkamaksujen tuotot tulisi ohjata valtiolle, joka kompensoisi niillä auton käyttöä erityisen harvaan asutuilla ja syrjäisillä seuduilla asuville. Tämä voitaisiin toteuttaa vaikkapa polttoaineseteleillä, kansanedustaja ehdottaa.

Kärnä muistuttaa, että hallitus on sitoutunut liikenteen vero- ja maksuudistuksella varmistamaan, että luotava malli on alueellisesti kestävä eivätkä tulo- ja varallisuuserot kasva.

– Auton käytön kustannuksia on siis kevennettävä alueilla, joissa auto on ihmisille välttämättömyys. On ilo, että hallitus on tiedostanut ohjelmassaan tämän. Käytännnön ratkaisut on haettava yhdessä.