Kainuun Keskusta: EU:n kehitys yhteisvelkaunioniksi pysäytettävä

Keskusta

Keskustan Kainuun piiri vaatii kannanotossaan, että EU-komission suunnitelmat yhteisvastuullisesti jaettavasta koronatuesta hylättäisiin.

EU-komission esitti 750 miljardin euron elvytyspakettia koronakriisin jälkihoidon rahoittamiseksi. Potista 500 miljardia olisi avustuksia jäsenmaille ja 250 miljardia lainoja. Komissio hakisi markkinoilta lainaa ja jakaisi sitä jäsenmaille lainoina ja suorina tukina, joita ei tarvitse maksaa takaisin.

Keskustan Kainuun piiri pitää ideaa toteuttamiskelvottomana.

– Jo tähänkin asti piittaamattomasti oman taloutensa hoitoon ja kuntoon laittamiseen suhtautuneita jäsenmaita ei saa palkita vastuuttomuudesta, Keskustan Kainuun piirihallituksen lähettämässä kananotossa summataan.

Kainuun keskustalaiset pelkäävät, että EU-komission ehdotus rikkoisi Euroopan Unionin perussopimusta ajamalla unionia hiljaisesti ja peruuttamattomasti yhteisten velkojen ja yhteisten varojen tulonsiirtounioniksi.

Kaiken sen päätepiste voisi olla liittovaltio, kannanotossa sanotaan.

– Keskustan Kainuun piiri vaatii Euroopan Unionilta, EU-komissiolta ja asiansa huonosti hoitaneilta jäsenvaltioilta ryhdistäytymistä. Se on avainasia koko unionin tulevaisuuden kannalta.

Kainuun piiri kuitenkin korostaa, että EU-maiden yhteistyötä tarvitaan Euroopan nostamiseksi takaisin jaloilleen koronakriisin jäljiltä.

– Tämä on myös Suomen etu, koska Suomen viennistä reilusti yli puolet on EU:n sisäistä ja sillä on suuri vaikutus suomalaisten yritysten menestymiseen sekä työllisyyteen.