Jasi Kuokkanen luotsaa nyt Uudenmaan keskustalaisia

Uudenmaan piiri

Vantaalainen Jasi Kuokkanen valittiin lauantaina Keskustan Uudenmaan piirin puheenjohtajaksi. Kuokkanen voitti vastaehdokkaansa, porvoolaisen Outi Lankian äänin 31–25.

– Kiitos, olen otettu. Haluan sydämestäni kehittää Uuttamaata ihan laitojaan myöten, Kuokkanen kiitteli Siuntioon kokoontunutta piirikokousväkeä.

Kuokkanen on toiminut viimeiset vuodet piirin vara­pu­heen­joh­ta­jana sekä johtanut Vantaan keskus­ta­laisia.

Uuden puheenjohtajan mielestä keskustan pitää erottautua poliittisesti pääkaupunkiseudulla. Se onnistuu puhumalla hajautetun yhteiskunnan eduista.

– Me maksamme sen hinnan keskittymistä järkyttävän kalliina asumisena ja liikenneruuhkina, hän muistutti.

Kuokkasen mukaan Uudenmaan piirijohtajan pitää pystyä tuomaan alueen erityispiirteet esille myös keskustan puoluejohdon suuntaan.

Piirikokouksessa Uudenmaan keskustalaisia puhutti erityisesti tuore sote-ratkaisu.

Piirin luopuva puheenjohtaja Eero Lankia oli tyytyväinen etenkin siihen, että sote-uudistuksen myötä saadaan vahvistettua maakuntien roolia niin kuin keskusta on pitkään tavoitellut.

Vihtiläinen kansanedustaja Eerikki Viljanen muistutti, että uudistusta on vatvottu vuosia. Sen vuoksi tilanne kriisiytyi. Uudistaminen on kuitenkin välttämätöntä valtion talouden ja palveluiden turvaamiseksi.

Viljanen iloitsi siitä, että keskustalaiset eivät vuotaneet julkisuuteen keskeneräisiä päätöksiä.

– Asiat ovat olleet todella hankalia ja monimutkaisia, mutta asia hoidettiin keskustan sisällä erinomaisen hyvin.

Kokousväkeä mietitytti sote-uudistuksessa muun muassa itsehallintoalueiden rahoitus, kuntien uusi rooli ja lähipalveluiden turvaaminen kaikkialla.

Espoolainen Laura Kallio toivoi, että keskusta miettisi viestinsä läpi viemistä tiedotusvälineissä. Hallituskriisin velloessa keskustan mallin taustaa ei osattu avata, mutta asiassa voitaisiin ryhdistäytyä.

– Julkisuudessa annettiin ymmärtää, että keskustan malli ei ole asiantuntijamalli, vaan sitä piilotellaan jossain kabineteissa, Kallio harmitteli.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen toi kokousväelle puolueen terveiset. Hän painotti, että sote-uudistus on toteuttamiskelpoinen.

– Ratkaisulla voidaan uskottavalla tavalla parantaa sote-palveluja koko maassa, taata lähipalvelut ja saada aikaan tavoitellut kolmen miljardin euron säästöt.

Vanhanen myös toivoi, että puolueessa aletaan tehdä kovasti töitä sen eteen, että ihmiset innostuvat itsehallintoalueista ja niiden vaaleista. Samalla kuntien rooli pitää miettiä uudelleen.

Uudenmaan piiri teki myös muita henkilövalintoja. Piiri äänesti varapuheenjohtajiksi puheenjohtajakisassa toiseksi jääneen Outi Lankian sekä vihtiläisen Asta Varpion.