Itä-Savon keskustalaiset vaativat Savonlinnaa mukaan soten neuvottelupöytiin

Itä-Savo

Itä-Savon piirikokouksessa keskustaväki oli turhautunut ja äimistynyt Savonlinnan hangoittelusta Etelä-Savon hyvinvointialuetta vastaan.

Jos sote-lakiesitys saa eduskunnan hyväksynnän, sotepalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta.

Savonlinnan kaupunkia ei ole nähty sote-alueen neuvottelupöydässä. Sitä pidettiin kyseenalaisena savonlinnalaisten etujen ajamisen näkökulmasta.

Kokousväki kyselikin kansanedustaja Hanna Kososelta (kesk.) ja keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaiselta, olisiko savonlinnalaisilla vielä joitain perusteita uskoa soten kaatuvan.

Se selittäisi vastaanhangoittelua.

– Minusta sote on lähempänä ratkaisua kuin koskaan. Poliittinen dynamiitti asian ympäriltä on poistunut ja koko yhteiskunta odottaa soten valmistumista, puoluesihteeri Pirkkalainen näki.

Pirkkalainen ja Kosonen näkivät kumpikin, että Savonlinnan jatko tulisi turvata pidemmäksi aikaa kuin nyt luvatuksi kymmeneksi vuodeksi.

He totesivat, ettei kymmenen vuotta ole tarpeeksi kauaskantoinen ratkaisu.

Kosonen muistutti, että Pohjois-Savon tahto tuli neuvottelujen aikana aivan selväksi. Siksi Savonlinnan olisi nyt vain suuntauduttava Etelä-Savon suuntaan. 

Kokous pidettiin Rantasalmella. Savonlinnan tapaan Rantasalmi olisi halunnut Pohjois-Savon suuntaan. Piirin puheenjohtaja Hannu Auvinen yltyikin kiittelemään rantasalmelaisia keskustapäättäjiä, jotka toimivat tilanteessa puolueelle ominaisella tavalla.

– Kun linjaus tuli, lähditte yhtenä rintamana mukaan Etelä-Savon valmistelutyöhön ja turvaamaan sitä, että rantasalmelaisten ääni kuuluu ja sote-palvelut on kunnassa turvattu.

– Keskustalaisuuteen kuuluu tilanteen mukaan toimiminen ja alueen ihmisten edun ajaminen, Auvinen muistutti. 

Tuukka Suomalainen kuvaili Pohjois-Savoon haikailevien kuntapäättäjien ”puristavan nyrkkiä taskussaan.”

– Onkohan Suomessa toista kuntaa, joka ei osallistu itseään koskeviin sote-neuvotteluihin, hän pohti.

Matti-Pekka Parkkinen kritisoi Savonlinnan toimintaa.

– Hallitus on tehnyt ratkaisunsa ja sen jälkeen kaikki menevät neuvottelupöytiin.

Piirin puheenjohtajaksi valittiin edelleen Hannu Auvinen Sulkavalta. Varapuheenjohtajina toimivat Anne Herttuainen Savonlinnasta ja Iida Hämäläinen Savonlinnan Kerimäeltä.

Hallituksessa ovat Lauri Niiranen Enonkoskelta, Unto Pasanen Puumalasta, Heikki Sorjonen Savonlinnasta, Marja Sisko Nousiainen Savonlinnan Kerimäeltä, Mikko Jantunen Savonlinnan Punkaharjulta,  Hannu Karvinen Savonlinnan Savonrannalta, Eetu Nissinen Sulkavalta sekä Pirjo Laukkanen, joka edustaa Vesaisten Itä-Savon piiriä