Eurovaaliehdokas Anna Sirkiä: Euroopan parlamentin pitää julkaista kiireellinen päätöslauselma poliittisten vankien vapauttamiseksi Espanjassa

Katalonia

Keskustan eurovaaliehdokas Anna Sirkiä katsoo, että Euroopan parlamentin pitäisi julkaista kiireellinen päätöslauselma poliittisten vankien vapauttamiseksi Espanjassa.

Espanja aloitti tiistaina 12 katalaanijohtajan ja lukuisten itsenäisyysaktivistien oikeudenkäynnit. Heitä syytetään muun muassa kapinasta liittyen Espanjan keskushallinnon mukaan laittoman kansanäänestyksen järjestämiseen toissasyksynä ja Katalonian yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen.

Sirkiän mukaan on selvää, että suurin osa näistä ihmisistä on poliittisia vankeja. Erityisesti kapinasyytteet puistattavat häntä.

– Jopa kapinaa koskevan lain laatinut Diego López Garrido on sanonut, ettei kansanäänestyksessä voinut olla kyse kapinasta, sillä kapinan määritelmä jo edellyttää väkivaltaa ja kaiken lisäksi vielä niin voimakasta väkivaltaa, että se asettaisi valtion alueellisen vallan kyseenalaiseksi.

– Mitään tällaista ei tapahtunut Kataloniassa vuonna 2017, Sirkiä korostaa tiedotteessaan.

Euroopan parlamentti voi antaa kiireellisen päätöslauselman esimerkiksi kiireellisen keskustelun jälkeen. Keskusteluita käydään yleensä Strasbourgin täysistuntoviikolla ja aiheena ovat ihmisoikeuksien sekä demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden loukkauksia koskevat tapaukset.

– Tällä hetkellä käynnissä olevaan istuntoon asia ei enää ehdi, mutta seuraavaan kyllä, Sirkiä sanoo.

Hänen mielestään Euroopan on korkea aika toimia ja erityisesti parlamentin on noustava puolustamaan EU:n perusarvoja, ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

– Espanja on pitänyt ihmisiä vangittuna jo yli vuoden ja nyt heitä uhkaavat jopa 25 vuoden tuomiot vain poliittisten mielipiteidensä vuoksi. Tällaista ei pitäisi tapahtua Euroopassa, Sirkiä sanoo.