Etelä-Hämeen keskustapiiri: Parhaat sote-opit käyttöön

Keskustan Etelä-Hämeen piiri pitää hyvänä, että Kanta-Hämeessä rakennetaan voimakkaassa etunojassa uutta maakunnallista sotea.

Samaan aikaan kannetaan kuitenkin huolta sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisesta koko maakunnassa.

Keskustalaiset haluavat uuden kokonaisuuden parhaat käytännöt koko maakunnan käyttöön riippumatta siitä, minkä kokoisessa yksikössä ne on kehitetty.

Meillä on jokaisen suomalaisen parasta ajatteleva pääministeri.

Timo Silvan

Hämeenlinnan Hauholla pidetty piirikokous kehottikin ottamaan parhaat opit maakunnan ja valtakunnan joka kolkasta sekä sovittamaan niitä ennakkoluulottomasti Kanta-Hämeeseen.

Myös kaupunginjohtaja Timo Kenakkala muistutti tervehdyksessään, että maakunnallinen sote-kokonaisuus, keskussairaalan kohtalo ja ammattikorkeakoulun tulevaisuus ovat niitä asioita, joita tavallinen hämeenlinnalainen tällä hetkellä pohtii.

– Hämeenlinnan houkuttelevuus kärsii, jos alueemme keskussairaala- tai koulutuspalveluihin aiotaan tehdä muutoksia, Kenakkala sanoi.

–  Elämme muutoksen aikoja. Sen huomaa, kun katsoo hallituksen esityksiä ja jo tehtyjä päätöksiä. Meillä on jokaisen suomalaisen parasta ajatteleva pääministeri. En muista eläneeni tällaista poliittisten reformien aikaa aiemmin, Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Timo Silvan totesi avajaissanoissaan.

Puheenjohtaja muistutti, että arvostelusta huolimatta keskustan johdolla tehdään nyt isoja rakenteellisia, jokaisen suomalaisen arkeen vaikuttavia uudistuksia.

– Varsinkaan päähallituspuolueiden kannattajien ei kannata kampittaa näitä uudistuksia. Nyt on rakennettava esimerkiksi sote-uudistuksen sisällä sujuvimmat ja sopivimmat käytännöt. Onneksi me olemme uudistaneet osan näitä ratkaisuja Etelä-Hämeessä, Silvan totesi.

Silvan huomautti, että keskustan johdolla maata kehitetään nyt Etelä-Suomen metropolialueella, mutta myös maakunnissa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitteli kokousväelle maakuntavaaleja.

Ensimmäiset maakuntavaltuustot valitaan tammikuussa 2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Ministeri muistutti, että maakuntavaltuustot saavat paljon päätösvaltaa ja muun muassa hallintosäännöstä.

– Hallintosäännön lauseillakin on merkitystä, kun pohditaan, kuka mistäkin päättä.

Ensimmäiset maakuntavaltuutetut päättävät myös maakuntastrategiasta.

– Se pitää sisällään muun muassa palvelustrategian. Se on olennainen asia nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta. Siellä määritellä, miten maakunnan alueella nämä palvelut tuotetaan, Vehviläinen selosti.

Viime vuoden lopulla pohdittiin, kuinka moni maakunta hakee näiden palveluiden järjestämislupaa.

– Nyt tiedetään, että kaikki maakunnat ovat mukana. Toivottavasti mietitte tarkasti täällä Etelä-Hämeessä myös tätä kokonaisuutta.

Hauholle kerääntyneille lähes sadalle keskustalaiselle olivat esittäytymässä puolueen varapuheenjohtajaehdokkaista Hannakaisa Heikkinen, Katri Kulmuni, Antti Kurvinen ja Annika Ruottu sekä puoluesihteeriehdokkaista Jouni Ovaska ja Olli Riikonen.

Piirin edustajiksi keskustan puoluevaltuustoon valittiin Marja Peltomäki Lopelta, Marjatta Rahkio Hämeenlinnasta ja Antero Suonpää Jokioisilta. Varajäseniksi valittiin Mikko Kautto Janakkalasta, Timo Kaunisto Hämeenlinnasta ja Johanna Häggman Forssasta.