Samat oikeudet, samat velvollisuudet
Paikallisen sopimisen edistäminen on vahvasti esillä maan hallituksen ohjelmassa. Sitä kautta uskotaan saavutettavan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.
Paikallisen sopimisen ydin on päätöksenteon vieminen työpaikoille – sinne missä työkin tehdään. Siellä asiat ovat lähellä ja tunnetaan parhaiten. Sitä kautta saadaan nopeutta ja ketteryyttä yrityksiimme ja lopputuloksena niitä kovasti kaivattuja työpaikkoja.
Vierailin tällä viikolla Konecranesin tehtaalla Hyvinkäällä, jossa paikallista sopimista on tehty jo toistakymmentä vuotta. Ja hyvin tuloksin.
Käytössä oli hyvin joustava työaikamalli – joustotuntijärjestelmä. Asian vahvistivat niin tehtaan johto kuin pääluottamusmies. Tuloksiin pääseminen edellyttää luottamusta puolin ja toisin.
Suomalaisilla työmarkkinoilla on ollut yksi kummajainen, syrjivä sellainen. Järjestäytymättömillä yrityksillä on ollut samat velvollisuudet kuin järjestäytyneillä, mutta ei samoja oikeuksia. Syrjivää ja epäreilua.
Muutosta asiaan on yritetty vuosikausia. Nyt asiaan on luvassa korjaus.
Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että työnantajat saatetaan tasa-arvoiseen asemaan. Paino sanalla tasa-arvoiseen.
Järjestäytyneissä yrityksissä paikallista sopimista voidaan tehdä suoraan työntekijän kanssa tai luottamusmiehen kautta. Sama menettely ulotetaan nyt siis myös järjestäytymättömiin yrityksiin.
Muutos ei pakota järjestäytymätöntä yritystä järjestäytymään. Paikallinen sopimus voidaan tehdä siitä riippumatta onko yritys järjestäytynyt vai järjestäytymätön.
Esillä ollut väite, ettei järjestäytymättömään yritykseen voida valita luottamusmiestä, on virheellinen. Ja toisaalta on myös järjestäytyneitä yrityksiä, joissa tehdään paikallisia sopimuksia vaikkei yrityksessä ole luottamusmiestä.
On tunnustettava, ettei maailma vielä tullut malliksi. Ei kerralla.
Jatkossa pitää paikallisesti sovittavien asioiden määrää pystyä lisäämään. Erityisesti työajoista ja palkoista pitää sopia työpaikoilla. Myös suoraan työntekijöiden kanssa suoraan sovittavien asioiden määrää tulee laajentaa.