Roaming-maksuista Saharov-palkintoon
Euroopan parlamentti kokoontui viime viikolla Strasbourgissa. Euroopan unionia syytetään usein konkretian puutteesta, mutta tällä kertaa käsittelyssä oli monia kansalaisten arkielämään liittyviä kysymyksiä.
Parlamentti päätti, että matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut eli roaming-maksut poistuvat.
Uusien sääntöjen myötä verkkovierailujen eli toisessa EU-maassa matkapuhelimella soittamisen, tekstiviestien lähettämisen ja mobiiliverkon käyttämisen, lisämaksut poistuvat EU-maissa 15.6.2017 alkaen.
Tavalliset kuluttajat, startup- ja pk-yritykset sekä erilaiset organisaatiot ovat odottaneet verkkovierailun lisämaksujen poistumista jo pitkään. Uusien sääntöjen myötä Euroopasta tulee ensimmäinen alue, joka takaa avoimen internetin ja verkon neutraaliuden.
Saapuvien puheluiden vastaanotosta perittävän lisämaksun enimmäismäärästä päätetään myöhemmin tämän vuoden aikana. Puhelun vastaanottamisen odotetaan olevan myös jatkossa huomattavasti soittamista edullisempaa.
Parlamentti myös hyväksyi uudet säännöt, joiden mukaan lennoista, majoituksesta tai esimerkiksi vuokra-autosta koostuvan matkapaketin verkosta ostava matkustaja on oikeutettu jatkossa samaan kuluttajansuojaan kuin matkatoimistosta matkapaketin ostava.
Myös Volkswagenin ympärillä alati paisuva kohu päästötestihuijauksesta puhututti. Parlamentti vaati ei-lakiasäätävässä päätöslauselmassaan, että asia pitää tutkia läpikotaisin ja petoksista vastuussa olevia on rangaistava.
Täysistunnossa keskusteltiin myös muuttoliikkeestä, joka on suuri haaste koko Euroopan unionille.
Muuttoliikkeen mukanaan tuomat haasteet ovat paljastaneet uusia jakolinjoja Euroopassa. Toiset haluavat EU:n vastaavan haasteeseen, toiset puolestaan käyttävät pakolaiskriisiä EU:n hajottamiseen. Osa haluaisi vain saada tilanteen parempaan hallintaan.
Parlamentin puhemies Martin Schulz kiitteli puheessaan 17-kohtaista suunnitelmaa, josta päästiin sopuun 25. lokakuuta pidetyssä huippukokouksessa.
Monissa puheenvuoroissa kuitenkin pahoiteltiin EU-maiden hitautta lunastaa lupauksiaan.
Pakolaiskriisiin vastaamiseen hyväksyttiin EU:n budjettikäsittelyn yhteydessä 1.16 miljardia euroa lisärahoitusta vuodelle 2016.
Täysistunto myös päätti, että geenimuunneltuja osia sisältävä ruoka ja rehu täytyy joko kieltää tai sallia koko EU:n alueella, jottei rajavalvontaa tule lisää.
Parlamentti hylkäsi komission esityksen, jonka mukaan jäsenmaat olisivat voineet itse päättää, voivatko ne kieltää GMO:t alueellaan.
Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Giovanni La Vian mukaan ehdotuksella voisi olla kielteisiä vaikutuksia maataloussektorille, minkä lisäksi se vaikuttaisi epäsuorasti myös tuontiin.
Lisäksi on epävarmaa, miten ehdotus voitaisiin panna täytäntöön, sillä EU:n sisällä ei ole rajatarkastuksia.
Parlamentti kehotti komissiota tekemään aiheesta paremman ehdotuksen.
Parlamentin vuosittain myöntämän Saharov-palkinnon mielipiteenvapauden puolesta sai tällä kertaa saudiarabialainen vankilassa oleva bloggaaja Raif Badawi.