Parhaiten vaikutetaan hallituksesta käsin
Monikaan ei olisi uskonut pari kuukautta sitten vaalituloksen selvittyä, että keskusta olisi hallituksessa, jota kutsutaan uudeksi punamullaksi tai vihertäväksi kansanrintamaksi.
Suoraa päätä oppositioon olivat ennenkin vaalien häviäjät menneet miettimään, miksi näin kävi, ja tekemään sieltä käsin ärhäkkää vaihtoehtopolitiikkaa saadakseen kannatuksensa uudelleen nousuun.
Muodollisten alkutunnustelujen yhteydessä kävi kyllä pian ilmi, että sosiaalidemokraatit haluavat tosissaan keskustan mukaan hallitukseen.
Kun voittajalla ei löytynyt yhteistä säveltä vaaleissa toiseksi ja kolmanneksi parhaimman tuloksen saaneiden puolueiden kanssa ja kun hallitustunnustelija julkisesti vetosi keskustaan, oli pakko lähteä katsomaan tarjottu vaihtoehto läpi.
Viikkojen neuvottelujen tuloksena keskusta oli ykkönen, joka sai kymmenestä kynnyskysymyksestään yksitoista läpi – kuten eduskuntaryhmämme puheenjohtaja rehvakkaasti totesi.
Menestyksekkääseen neuvottelutulokseen pääsemiseen on monta syytä.
Neuvotteluihin osallistui kaikkien keskustan kansanedustajien lisäksi hyviä asiantuntijoita, jotka vahvistivat osaamisellaan asemiamme. Osasimme myös hyödyntää täysimittaisesti hyvän neuvotteluasemamme emmekä antaneet kynnyskysymyksissämme periksi.
Tiesimme, että hallitusohjelman kirjaukset on syytä tehdä tarkkaan ja väännön paikka on nyt eikä joskus myöhemmin. Meillä ei ollut suurta hinkua hallitukseen, mutta sen sijaan meidät haluttiin sinne.
Kiitos edellisen hallituksen maan talous on tasapainoisempi ja mahdollistaa perheiden, eläkeläisten, vanhusten, opiskelijoiden ja monien muiden ryhmien aseman parantamisen.
Voimme korjata teitä ja väyliä sekä palkata lisää hoitajia ja poliiseja. Uudessa punamullassa löytyy halua edistää yrittäjyyttä ja parantaa työllisyyttä, mihin talouskasvu ja uudistukset perustuvat.
Keskustalla on talousministeripuolueena vastuu muistuttaa muita ryhmiä hallitusohjelman tavoitteista päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen ja julkisen talouden tasapainoon vuoteen 2023 mennessä.
Viimeistään syksyllä mitataan ryhmien sitoutuminen yhdessä sovittuun, kun ryhdytään suunnittelemaan seuraavan vuoden budjettia.
Ideologiset sapelit tulevat takuuvarmasti kalisemaan, kun omille kannattajille luvattuja asioita haluttaisiin toteuttaa isommin, mihin raamit antavat myöten.
Keskusta ei pelkää pikku kahakoita, onhan meillä hallitusohjelma pönkänä.
Haluamme vaalia hyvää talouden perintöä hyvää tehden, ja tämän uskomme olevan tie luottamuksen palautumiseen.