Paljonvartijat
EU-vaalit on takana. Onnittelut vaaleissa valituille! He ovat paljonvartijoita.
Vaikka tälläkään kertaa äänestäjät eivät innostuneet vaaliuurnille sankoin joukoin, jää näistä vaaleista mieliin pari erityistä seikkaa: Vasemmisto onnistui pelottelemaan kansaa vaaliuurnille vastustamaan laitaoikeiston mahdollista jytkyä.
Ja niinhän siinä kävi, että perussuomalaisille ennustetut kolme mepinpaikkaa kutistui yhteen ainoaan, kun taas vasemmistoliitto teki kaikkien aikojen parhaimman vaalituloksen.
Ottamatta sen kummemmin kantaa onko pelko laitaoikeiston noususta aiheellinen vai ei, on tosiasiallisesti kovasti merkitystä, keitä EU-edustajistoon valitaan. Uusi kokoonpano vaikuttaa suuntaan, johon Euroopan Unionia halutaan viedä.
Euroopan tulevaisuutta määrittävät suuret haasteet kuten ilmastonmuutos, turvallisuus, muuttoliikkeet, digitalisaatio sekä taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus.
Hyvinvoinnin saralla Euroopan unionissa on paljon yhteistä tehtävää. Suomi ei ole ainoa maa, jossa on noussut keskusteluun kaikkien väestönosien heikentynyt henkinen hyvinvointi.
Median eri foorumit tarjoavat uutisklikkejä toinen toistaan kurjempiin aiheisiin, koska ne ovat myyvämpiä kuin positiiviset otsikot. Koronan ja Ukrainan sodan myötä ikääntyneiden kansalaisten ahdistus lisääntyi nimenomaan negatiivisvoittoisen uutisoinnin vuoksi.
Nuorilla ahdistuneisuutta lisäävät sosiaalisen median eri foorumit, joissa yllytetään hengenvaarallisiin haasteisiin tai edistetään vääristyneitä kauneuskäsityksiä. Viattomalta ajanvietteeltä tuntuva Tiktok kerää käyttäjiensä tietoja Kiinaan, jonka tiedusteluviranomaiset voivat hyödyntää niitä halutessaan.
EU on riittävän voimakas toimija pistämään rajat ylikansallisille digijäteille ja vahvistamaan kaikenikäisten mediakasvatusta. Tämä parantaisi sietokykyä kestää hybridivaikuttamista, jolla vihamieliset valtiot, kuten Venäjä, pyrkivät horjuttamaan kohdemaan yhteiskuntarauhaa.
Lämpenevä ilmasto tuo mahdollisuuksia pohjoisille alueille ja vaatii suurta sopeutumista etenkin kuumenevassa etelässä.
Ruuantuotanto ja ruoantuottajat ovat aivan avainroolissa matkalla kohti ilmastoneutraalia maailmaa, ja siksi EU:n on luotava työkalut turvata ruuantuotanto muuttuvassa ilmastotilanteessa. Lämpenevä ilmasto tuo mahdollisuuksia pohjoisille alueille ja vaatii suurta sopeutumista etenkin kuumenevassa etelässä.
Yhteistä näkemystä vaaditaan, että ilmastoneutraaliutta edistetään sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Ilmastonmuutos synnyttää uusia työpaikkoja vihreän siirtymän kautta mutta se myös lopettaa elinkeinoja. Äkillisen rakennemuutoksen rahaston kautta voitaisiin edistää ilmastonmuutoksen vuoksi työttömäksi jäävien kouluttautumista uusiin ammatteihin.
Nuorten huoli maapallon tulevaisuudesta on aito. Heidän toiveensa on, että Euroopan Unionin alue olisi hyvä paikka elää myös heidän lapsillensa tulevina vuosikymmeninä.