Oiotaanpa perättömiä väitteitä
Valtiovarainvaliokunta selvitti omana asianaan, miksi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmän kustannukset ovat nousseet. Monet kun ovat syyttäneet itse sote- järjestelmää menojen kasvusta.
Hyvinvointialueiden kertynyt alijäämä johtuu pitkälti kuntien ja kuntayhtymien alijäämäisistä budjeteista, joihin hyvinvointialueiden ensimmäiset budjetit pohjattiin. Muita selittäviä syitä ovat koronan aiheuttama hoitovelka, syksyn -22 hoitajien palkkaratkaisut, henkilöstöpula, jota paikataan kalliilla vuokratyövoimalla sekä inflaatio. Ilman sote-uudistusta nämä vastaavat kustannusten nousut olisivat kuntien sylissä.
Aika ajoin kuulee, kuinka sote on susi ja kuinka se piti runnoa väkisin läpi.
Kenellä on jäänyt huomaamatta, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistustyötä tehtiin 15 vuotta, ennen kuin se saatiin valmiiksi. Uudistus tiedettiin välttämättömäksi jo kauan sitten, koska suomalaisten ikärakenteen muutos oli nähtävissä ja koska olemassa olevilla rakenteilla ei pystytä antamaan riittävää hoitoa ja hoivaa vanhenevalle väestölle.
Uudistustyötä tehtiin usean hallituksen ja kaikkien nykyisten puolueiden – paitsi Liike Nytin – voimin.
Hyvinvointialueen johtaja on todennut 20 vuotta uudistustyön etenemistä seuranneena, että ainoastaan valtion sote tai tämä nykymuotoinen sote, joka pohjautuu vahvaan julkiseen palvelutuotantoon ja jota täydentää yksityinen sektori, läpäisivät perustuslakivaliokunnan tarkastelun. Tämä siksi, koska perustuslain mukaan valtio vastaa viime kädessä kansalaisten oikeudesta riittäviin sote-palveluihin.
Aika ajoin kuulee myös väitteitä, että sote-järjestelmä synnytti lisää himmeleitä eli luottamusmieshallintoa sekä korkeapalkkaisia johtajatehtäviä ja lähiesihenkilöitä.
Väite on täysin perätön ja perustuu lähinnä kokoomuksen poliittiseen hokemaan, jonka yllättävän monet asioista vähemmän perillä olevat ovat ”uskoneet”.
Ennen uudistusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäjiä oli 259, joista 27 pelastusalalla. Vuoden -23 alusta niitä on 21 + Helsinki. Järkevä ihminen kysyisi silloin, kumpi on himmeli, 259 järjestäjää vai 22?
Ennen sotea jokaisen palvelunjärjestäjän, olipa kyseessä kunta tai kuntayhtymä, organisaatiossa oli pomoja ja pikkupomoja useita kymmeniä. Ennen oli myös jokaisessa kunnassa tai kuntayhtymässä esimerkiksi Pohteen alueella yhteensä useita satoja luottamushenkilöitä sosiaali- ja terveyslautakunnissa, kun nyt on 79 aluevaltuutettua.
Vastaus on helppo: uudistus karsi himmeleitä!