Valta ja vastuu Oulaskankaan tulevaisuudesta on hallituspuolueilla
Huhtikuun kehysriihessä maan hallitus teki poliittisen päätöksen lakkauttaa ja keskittää yöpäivystystä suurempiin yksiköihin maassamme.
Pohjois-Pohjanmaalla Orpo-Purran hallituksen päätökset koskivat Raahen ja Oulaskankaan sairaaloita. Samalla kokoomus- ja perussuomalaisjohtoinen hallitus päätti merkittävistä lisäsäästövaatimuksista hyvinvointialueen talouteen.
Raahen sairaalan yöpäivystys lopetettiin kesäkuun aluevaltuustossa. Parhaillaan etsitään kehysriihen vaatimia lisäsäästöjä, mikä tulee tarkoittamaan uutta listausta lakkautettavista terveysasemista ja vanhustenhoitopaikoista alueellamme – ja kyllä – Oulaskankaan yöpäivystyksen loppumista. Sillä olisi kauaskantoiset seuraukset sairaalan toimintaan ja koko seutukunnan elinvoimaan.
Eihän tämän näin pitänyt mennä.
Hallituspuolueiden politiikka on yksiselitteisesti väärää keskittämispolitiikkaa, mikä ilmenee myös Valtion tarkastusviraston, VTV:n tuoreesta raportista.
Selvitys on karua luettavaa.
Siinä todetaan: ”Hyvinvointialueilla haetaan nyt säästöjä esimerkiksi lakkauttamalla terveyskeskuksia tai karsimalla niiden toimintoja, keskittämällä päivystyksiä, supistamalla vanhusten ympärivuorokautisia hoitopaikkoja ja kiristämällä ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotihoidon piiriin pääsyn kriteereitä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että potilaita ohjautuu jatkossa entistä enemmän yhteispäivystyksiin, mikä kasvattaa erikoissairaanhoidon kustannuksia”.
Eihän tämän näin pitänyt mennä. Sote-uudistuksen tavoitteena oli nimenomaan vahvistaa perusterveydenhuoltoa. Säästöpaineissa onkin menty ojasta allikkoon, ja pohja saattaa olla vieläkin saavuttamatta.
Aluevaltuuston valta ei yllä hallituksen ja eduskunnan päätöksiin. Pohteen perussuomalaisten kansanedustaja-aluevaltuutettujen pitää kyetä rehellisempään ja suoraselkäisempään toimintaan.
Heillä on mahdollisuudet vaikuttaa sotesta ja sen rahoituksesta vastaaviin ministereihin. Aluevaltuustossa puhutaan kyllä kiihkeästi lähipalveluiden ja pienten sairaaloiden puolesta, kuten me keskustalaisetkin puhumme. Näitä puheita eikä toimia nähdä heiltä kuitenkaan eduskunnassa. Päinvastoin. Takki kääntyy ja nämä samaiset kansanedustaja-aluevaltuutetut nimittävät lähipalveluita puolustavia keskustalaisia terveyskeskuspopulisteiksi.
Keskusta tulee jatkossakin Pohjois-Pohjanmaalla puolustamaan ihmisten lähipalveluita ja kattavaa sairaalaverkostoa, mutta ei keskustakaan siihen yksin pysty, jos hallituspuolueet eivät luovu keskittämispolitiikastaan eduskunnassa.