Eurovaaleissa on kyse Suomen tulevaisuudesta
Tulevana keväänä Euroopan unionin jäsenmaissa käydään eurovaalit. Vaaleista kannattaa kiinnostua, koska kyse on mitä suurimmassa määrin myös Suomen tulevaisuudesta.
Nykyisen parlamentin ja komission aikakaudelle on sisältänyt useita ikäviä yllätyksiä koronapandemiasta Venäjän hyökkäyssotaan. Myös tulevien päättäjien on varauduttava monenlaisiin käänteisiin.
Eurovaaleja käydään tilanteessa, jossa Euroopassa käydään sotaa. Samaan aikaan Euroopan ulkopuolella jännitteet ovat kasvaneet Lähi-idässä sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.
Akuuttien uhkien lisäksi ilmaston lämpeneminen ja luontokato, teknologian kehitys sekä väestön ikääntyminen vaativat Euroopalta uudistumista ja uudenlaisia ratkaisuja
Maailman myllerryksen keskellä yksikään Euroopan maa ei pärjää yksin. Olemme riippuvaisia Euroopan menestyksestä. Siksi on välttämätöntä, että päättäjät punnitsevat päätöksiä tehdessään lyhyen tähtäimen kansallisten etujen lisäksi Euroopan pitkän tähtäimen kehitystä. Kyse on myös meidän edustamme.
Perinteisesti kehityksen kärkijoukossa kulkenut maanosamme uhkaa tällä hetkellä jäädä Yhdysvaltojen ja Kiinan jalkoihin innovaatioiden kehittämisessä, olipa kyse lääkkeistä tai digitaalisista ratkaisuista.
Tarve yhteisille eurooppalaisille ratkaisuille tuntuu ehkä selvemmältä, kun puhutaan turvallisuuspolitiikasta. Euroopan maat ovat kuitenkin samassa veneessä myös talouden kehityksessä.
Suomeen ei synny kasvua ja työpaikkoja, jos Euroopan sisämarkkinat eivät toimi ja kansainvälisten investoijien mielenkiinto kohdistuu Euroopan sijaan Asiaan ja Yhdysvaltoihin.
Siksi kriisien hoitamisen ja Euroopan turvallisuudesta huolehtimisen lisäksi on huolehdittava Euroopan uudistamisesta. Perinteisesti kehityksen kärkijoukossa kulkenut maanosamme uhkaa tällä hetkellä jäädä Yhdysvaltojen ja Kiinan jalkoihin innovaatioiden kehittämisessä, olipa kyse lääkkeistä tai digitaalisista ratkaisuista.
Kilpailukyvyn hapertuminen nakertaa eurooppalaisia työpaikkoja, vientituloja ja huoltovarmuutta. Tilannetta ei ratkaista sillä, että suuret jäsenmaat pumppaavat veronmaksajien rahaa valtiontukina yrityksilleen ja samalla heikentävät sisämarkkinoiden toimintaa.
Sen sijaan paljon on tehtävissä uudistumista tukevalla sääntelyllä, hyvin kohdennetuilla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksilla, kilpailukykyisellä innovaatioiden suojalla ja kansainvälisiä osaajia houkuttelevalla ilmapiirillä.
Eurooppa on ainutlaatuinen maanosa, jolla on takanaan monella tapaa menestyksekkäitä vuosikymmeniä. Elämme aiempaa pidempään ja olemme saaneet tottua rauhaan ja kasvavaan elintasoon. Viime vuodet ovat osoittaneet rajulla tavalla, että kehityksen suunta ei ole itsestäänselvyys.
Toimivaa Euroopan unionia ja Euroopan maiden yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan.
Tulevissa eurovaaleissa toivon menestystä niille voimille, joilla on kykyä käydä keskusteluja, etsiä ratkaisuja ja tehdä päätöksiä joilla Euroopan unionia uudistetaan kohti menestyksekkäitä tulevia vuosikymmeniä.