Luotetaan perheisiin, oikeisto
”Heikentää työllisyyttä, lisää kustannuksia eikä korjaa naisten työmarkkina-asemaa”.
”Torso”.
”Isien ja äitien pitäisi olla töissä eikä pitää omia lastentarhojaan”.
Tällaisia näkemyksiä on viime päivinä kuultu yhteiskuntamme oikealta laidalta – Kokoomuksesta, Elinkeinoelämän Keskusliitosta ja Akavasta – hallitusohjelmassa sovitusta perhevapaauudistuksesta.
Kaikkia kolmea näyttää yhdistävän, että perheiden kykyyn itse päättää ei luoteta. Joutuu kysymään, miksi ei?
Oma ja puolueeni Keskustan kanta on, että kyllä perheet osaavat itse päättää, miten lastenhoito järjestetään. Tätä luottamusta toivoisi löytyvän myös maamme oikeistolta.
Yhteiskunnan tehtävä on mahdollistaa kullekin perheelle juuri heille parhaiten toimiva ratkaisu – eikä valita heidän puolestaan. Ihmisten elämäntilanteet kun ovat erilaisia. Kotihoidontuki on tärkeä osa tätä perheiden valinnanmahdollisuutta.
Nyt sovitussa uudistuksessa valinnanmahdollisuus turvataan. Yhtä tärkeää on, että myös vanhempien hoivavastuun nykyistä tasaisempi jakautuminen mahdollistetaan.
Suomalaiset perheet ovat tutkimuksissa toivoneet, että perhevapaiden käytössä lisätään joustoa, että ansiosidonnaisen vapaan kestoa pidennetään, että isien ansiosidonnaisen etuuden tasoa parannetaan ja että mahdollisuuksia osa-aikatyöhön lisätään.
Kaikki nämä ovat toteutumassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi totesi äskettäin julkisuudessa, että suunniteltu malli helpottaisi pikkulapsiperheiden toimeentuloa ja äitien paluuta töihin. Tähän arvioon on helppo yhtyä.
Perhevapaauudistuksessa on kyse myös periaatteellisemmista asioista. Ennen muuta siitä, rakennetaanko tätä maata ensisijaisesti talouden vai ihmisten ehdoilla?
Oikeistolle näyttävät valitettavasti merkitsevän vain eurot. Perheiltä leikkaaminen on melkoinen viesti, kun huomioi, että maamme syntyvyysluvut ovat mitä ovat. Näinkö ihmisiä kannustettaisiin saamaan lapsia?
Yksikään äiti tai isä ei päädy perheenlisäykseen paikatakseen huoltosuhdetta, vaan siksi, että haluaa lapsen elämäänsä. Siksi on kohtuutonta ajatella, että pientä lasta ei niin halutessaan saisi kuitenkaan itse hoitaa.
Keskustassa katsomme, että elämässä on voitava olla muutakin kuin työ. Siksi perhevapaauudistus, jos mikä, on tehtävä lasten ja perheiden ehdoilla.
Sen on oltava perheille aidosti parannus, ei heikennys. Siksi uudistus saa mielestämme myös maksaa.