Suomessa viisi uutta koronakuolemaa, sairaalassa lähes 300 koronapotilasta – HUS suosittelee D-vitamiinia riskiryhmille

Koronavirus

Suomessa raportoitiin tiistaina viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä kuolemantapauksia oli tiistaihin mennessä raportoitu 466.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi oli tiistain tietojen mukaan 284 ihmistä. Heistä tehohoidossa oli 35 ihmistä. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä lisääntyi maanantaista seitsemällä.

Tiistaina Suomessa raportoitiin 349 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoi. Kahden viimeisen viikon aikana on raportoitu lähes 6  000 tartuntaa, mikä on yli 180 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on noin 106 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) noin 185 ja matalin Kainuun sairaanhoitopiirin noin 10 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä koronatartuntoja oli tiistaihin mennessä raportoitu Suomessa 31  459.

Hus on antanut suosituksen D-vitamiinilisästä erityisryhmille koronaviruspandemian aikana. Suositus on tehty yhteistyössä Husin endokrinologian klinikan ja epidemiologisen yksikön sekä kuntien kanssa.

Husin mukaan D-vitamiini tukee immuunipuolustusta tehostamalla vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan D-vitamiinin puute suurentaa riskiä saada vakava keuhkoinfektio koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena.

–  Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla, sanoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.

D-vitamiinilisää suositellaan esimerkiksi kaikille yli 70-vuotiaille, ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille sekä tummaihoisille aikuisille. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta.

Talvisin suositellaan D-vitamiinilisää myös muille ihmisryhmille. Kesäisin D-vitamiinia syntyy iholla auringon UV-valon vaikutuksesta.