Marin sijaistaa Tanskan pääministeriä huippukokouksessa Brysselissä – repiikö Puola kokouksessa auki päätöksen Unkarin jäädytetyistä EU-rahoista?
Euroopan unionin jäsenmaiden poliittisten johtajien huippukokoukseen on ilmaantunut tapaamisen alla uusia huolia siitä, aikooko Puola repiä kokouksessa auki Unkarin EU-rahojen jäädytyspäätöksen. Päätöksestä saatiin sopu ennen huippukokousta, kun Unkari luopui kovan väännön jälkeen vaateestaan kytkeä Ukrainan 18 miljardin euron apupaketti sen EU-rahoitukseen.
Unkarin EU-rahoituksen jäädytyspäätöksessä on arvioitu sitä, että maan oikeusvaltion tila tällä hetkellä vaarantaa EU-rahojen asiallisen käyttämisen. Asiaa kommentoi torstaiaamuna paikalle saapuessaan lyhyesti myös pääministeri Sanna Marin (sd.), jonka on määrä sijaistaa osa kokouksesta Tanskan pääministeriä Mette Frederikseniä.
Syynä Marinin tuplarooliin on se, että Tanskassa nimitetään tänään uusi hallitus.
Marin kertoi Brysselissä hieman aamuyhdeksän jälkeen paikallista aikaa, että keskustelu asiasta on käynnissä.
– Tämä keskustelu on paraikaa käynnissä ja mahdollisia avoinna olevia kysymyksiä pyritään ratkaisemaan vielä ennen Eurooppa-neuvoston kokouksen alkua. Toivottavasti päästään ratkaisuun niin, että voimme päämiestasolla sitten keskittyä muihin kysymyksiin. Mutta on hyvin mahdollista, että tämä vielä nousee pöydälle.
Marin kuitenkin totesi, että asioista on hänen mielestään päästy ratkaisuun ja nyt pitäisi päästä eteenpäin.
Energia, talous ja Venäjä ovat nousemassa isoiksi teemoiksi huippukokouksessa. Keskustelussa on tarkoitus käydä läpi muun muassa Venäjä-pakotteiden seurauksena jäädytettyjen varojen käyttämisestä Ukrainan jälleenrakentamiseen.
Tämä on kuitenkin osoittautunut oikeudellisesti hankalaksi, koska varojen vieminen omistajiltaan lopullisesti ilman näyttöä kytköksistä sotarikoksiin olisi oikeudellisesti kyseenalaista.
Komissiolta tuli aiemmin ehdotus siitä, että hyödynnettävässä muodossa olevat jäädytysvarat voisi mahdollisesti sijoittaa ja tuotot voisi käyttää Ukrainan tukemiseen.
Euroopan suureksi huoleksi on viime aikoina noussut uhka kauppasodasta Yhdysvaltojen kanssa.
Syy on Yhdysvaltojen pyrkimyksessä tukea vihreitä investointeja mittavalla rahalla ja ohjata samanaikaisesti tuotantoa kotimaahan protektionistisella sääntelyllä.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puolestaan ehdottanut huippukokouksen alla unionin jäsenmaille valtiontukisäännöistä joustamista ja uuden rahaston perustamista Euroopan kilpailukyvyn kohentamiseksi.
Marin ennakoi, että vastauksesta Yhdysvaltojen politiikkaan keskustellaan huippukokouksessa yleisellä tasolla. Hänen mukaansa vastauksen on oltava kuitenkin sellainen, ettei Yhdysvaltojen kanssa ajauduta kauppasotaan.
– Suomi ei ole valmis uusiin elpymisvälineen kaltaisiin ratkaisuihin. Meidän mielestämme niille ei ole tarvetta. Meillä on olemassa olevia varoja ja välineitä, ja meidän mielestämme näitä pitäisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.
Marin ennakoi, että konkreettisia päätöksiä asiasta ei synnyt vielä tässä huippukokouksessa, vaan tämä keskustelu tulee jatkumaan.