YK: Isis on koko maailman uhka

Terrori-iskut

YK:n turvallisuusneuvosto kutsuu kaikkia kynnelle kykeneviä maita osallistumaan Isisin vastaiseen taisteluun Syyriassa ja Irakissa. Maita pyydetään yrittämään entistäkin tehokkaammin estää yhdessä ryhmittymää tekemästä enempää terrori-iskuja.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata hyväksyivät yksimielisesti Ranskan laatiman lausuntoehdotuksen.

– Kaikkia YK:n jäsenmaita, joilla on siihen mahdollisuus, kehotetaan tarttumaan kaikkiin mahdollisiin kansainvälisten sopimusten sallimiin toimiin Isisin hallitsemilla alueilla Syyriassa ja Irakissa, lausunnossa sanotaan.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi, että seuraavaksi maiden on syytä etsiä käytännön keinoja tehostaa Isisin vastaista taistelua joko sotatoimin tai etsimällä poliittisia ratkaisuja terrorismin rahoittamisen vaikeuttamiseksi.

Käytännössä lausunto ei kuitenkaan tee sotavoiman käytöstä alueella kansainvälisten sopimusten mukaista. YK:n peruskirja mahdollistaa sen, että jäsenmaat sopisivat yhdessä sotavoiman käytöstä jonkin valtion alueella, mutta tällaista sopimusta ei lausuntoon sisälly.

Isisiä kutsutaan lausunnossa ”maailmanlaajuiseksi, ennennäkemättömäksi uhaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle”. Britannian pääministeri David Cameron sanoi lausunnon osoittavan, että maailma seisoo yhdessä rintamassa ”pahaa kuolemankulttia” vastaan.

– Kansainvälinen yhteisö on tullut yhteen ja päättänyt kukistaa tämän pahan, joka uhkaa ihmisiä jokaisessa maassa ja jokaisessa uskontokunnassa, Cameron sanoi.

Ääri-islamistisen Isisin terrori-iskuissa kuoli viikko sitten Pariisissa 130 ihmistä.