Saako Slovakia ensimmäisen naispresidentin? – Tulos ratkeaa yön aikana

Suosikki Zuzana Caputovaa verrattu Ranskan presidenttiin
Ulkomaat

Slovakialaiset äänestävät tänään itselleen uuden presidentin. Vaalin toisella kierroksella ovat vastakkain maan hallituksen äänekäs arvostelija Zuzana Caputova ja maan nykyinen EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic.

Mielipidemittausten valossa näyttää siltä, että maa olisi saamassa Caputovasta ensimmäisen naispresidentin. Hänelle on ennustettu 60 prosentin äänisaalista.

Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Caputova on kampanjoinut iskulauseella ”Nouse pahuutta vastaan”.

Hän oli mukana laajoissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak ja tämän kihlattu ammuttiin viime vuonna.

Tapaus ravisutti maata ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Caputovaa on verrattu Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, ulkopuoliseen, joka pyyhälsi valtaan uudistusmielisellä ohjelmalla.

Mutta jotkut asiantuntijat katsovat, että molempien poliittiset ohjelmat sisältävät ympäripyöreitä hahmotelmia, jotka saattavat johtaa suuren pettymyksen.

– Caputova kuten Macron on symboli epämääräisesti määritellystä toivosta, luonnehtii poliittinen analyytikko Juraj Marusiak.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Caputova sai reilun 40 prosentin kannatuksen. Sefcovic puolestaan sai vajaat 19 prosenttia äänistä.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut Caputova sanoo, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän aloittaa systemaattiset muutokset, joilla syyttäjiltä ja poliisilta viedään poliittinen vaikutusvalta.

Caputova lupaa myös parempaa hoivaa vanhuksille sekä työtä luonnonsuojelun puolesta.

Sefcovic on luvannut kampanjassaan muun muassa parempia sosiaalietuuksia eläkeläisille ja nuorille perheille sekä panostuksia maatalouteen.

Äänestäessään maan pääkaupungissa Sefcovic sanoi toivovansa korkeaa äänestysprosenttia, joka takaisi valittavalle presidentille vahvempaa oikeutusta.

Sefcovicilla on takanaan maata hallitsevan vasemmistopopulistisen puolueen Smer-SD:n tuki.

Äänestyspaikat sulkeutuvat kello 23 Suomen aikaa, ja alustavia tuloksia on odotettavissa puoliltaöin.