Piraattipuolueen johtama allianssi jäi ilman enemmistöä Islannissa

Hallitusneuvotteluista saattaa tulla tiukat
Islanti

Islanti saattaa joutua tiukkoihin hallitusneuvotteluihin eilisten vaalien jälkeen. Mikään ryhmittymä ei saanut vaaleissa enemmistöä 63-paikkaiseen parlamenttiin.

Piraattipuolue teki vaaleissa läpimurron ja kolminkertaisti paikkamääränsä kymmeneen.

Sen sekä kolmen vasemmistoon ja keskustaan kuuluvan puolueen liittouma on kuitenkin jäämässä ilman tavoittelemaansa paikkaenemmistöä.

Myöskään hallituspuolueet eli keskustaoikeistolainen edistyspuolue ja oikeistolainen itsenäisyyspuolue eivät saa enemmistöä, vaikka itsenäisyyspuolueelle on menossa 21 paikkaa.

Pääministeri Sigurdur Ingi Johanssonin edistyspuolue koki rökäletappion. Pääministeri onkin kertonut jättävänsä vielä tänään eroanomuksen.

Islannissa ajauduttiin vaaleihin, kun edellisen hallituksen pääministeri, edistyspuolueen Sigmundur David Gunnlaugsson joutui eroamaan viime keväänä Panama-vuodon paljastusten takia.

Piraattipuolue ei menestynyt aivan odotusten mukaisesti, mutta puolueen johto ilmoitti pitävänsä äänisaalistaan puolueen omiin odotuksiin nähden hyvänä.

Puolue ajaa muun muassa ilmaista terveydenhuoltoa, isojen yritysten verotuksen porsaanreikien tukkimista ja kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Islannin yliopiston valtiotieteilijä Eva Heida Önnudottir arvioi Ruotsin uutistoimisto TT:lle, että piraattipuolueen voimakas nousu ei ollut lopulta näiden vaalien isoin yllätys.

– Ensimmäisenä huomiota kiinnittää se, miten hyvin itsenäisyyspuolue menestyi. Se näyttää saaneen lisäkannatusta viime hetkillä. Olen myös yllättynyt vihervasemmiston odotettua paremmasta tuloksesta, tutkija sanoi.

Sekä piraattipuolue että itsenäisyyspuolue ehtivät ilmoittaa jo ennakolta, että ne eivät mahdu samaan hallitukseen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 14:10.