Isis-taistelijoiden perheitä paennut Pohjois-Syyrian leiriltä – YK: Turkin sotatoimet saattavat ajaa jopa 400 000 ihmistä pakomatkalle

Turkin hyökkäys

Pohjois-Syyriassa Isis-taistelijoiden perheitä on paennut Ain Issan leiriltä, kertovat kurdiviranomaiset.

Heidän mukaansa leirillä on tuhansia äärijärjestö Isisin jäsenten perheenjäseniä. Jotkut ovat onnistuneet pakenemaan.

Leiri sijaitsee sen alueen lähistöllä, jossa Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema, nimettömänä pysyttelevä työntekijä Ain Issan leiriltä sanoo, että pakenijoita olisi ollut yli 100.

Saman arvion esittää sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Järjestö ei tarkenna, minkä maiden kansalaisista on kyse.

Turkin hyökkäyksen on pelätty johtavan siihen, että Isisiin kuuluneita pääsee pakoon kurdien vartioimilta leireiltä ja Isis voimistuu muutoinkin uudelleen.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12 000 Isis-taistelijaa.

Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia. Lapsia on arviolta 8 000, naisia 4 000.

YK:n arvion mukaan Turkin hyökkäys kurdijoukkoja vastaan on toistaiseksi pakottanut noin 130 000 ihmistä pakenemaan kotoaan. Järjestö uskoo, että luku nousee 400 000:een.

Toistaiseksi useimmat kotinsa jättäneet ovat löytäneet oleskelupaikan sukulaisten tai muun yhteisön luota. Yhä useampi kuitenkin päätyy muun muassa kouluihin perustettuihin majoituksiin.

Turkin sotatoimet Pohjois-Syyriassa alkoivat keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siirsi amerikkalaiset joukot pois alueelta.