EIT: Venäjä rikkoi ihmisoikeussopimusta Politkovskajan ja Pussy Riotin tapauksissa

Ihmisoikeudet

Venäjä on rikkonut ihmisoikeussopimusta vuonna 2006 surmatun toimittajan Anna Politkovskajan murhatutkinnassa ja venäläisen Pussy Riot -yhtyeen tuomitsemisessa, linjaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT).

Pussy Riot tuomittiin Venäjällä vankeuteen presidentti Vladimir Putinin vastaisesta protestista moskovalaisessa katedraalissa helmikuussa 2012. Tuomio rikkoi EIT:n mukaan sananvapautta.

Oikeuden mukaan naiset tuomittiin vankeuteen, koska nämä olivat pukeutuneet kirkkaan värisiin vaatteisiin, heiluttivat käsiään, potkivat ilmaan jaloillaan ja käyttivät voimakasta kieltä eikä tuomiossa huomioitu kappaleiden sanoja ja esityksen kontekstia. Tätä oikeus piti ankarana.

Pussy Riotin jäsenet olivat valittaneet myös heidän kohtelustaan pidätysaikana ja oikeudenkäynnissä. Myös nämä valitukset menivät EIT:ssä läpi. EIT:n mukaan naisia muun muassa pidettiin nöyryyttävissä oloissa ja yhteydenpito asianajajiin estettiin.

Venäjä muutti yhden Pussy Riot -jäsenen tuomion myöhemmin ehdolliseksi, ja kaksi armahdettiin loppuvuonna 2013 uuden armahduslain perusteella.

Tällä hetkellä Venäjän viranomaiset syyttävät neljää Pussy Riotin jäsentä viime sunnuntaisen jalkapallofinaalin keskeyttäneestä mielenilmauksesta Moskovassa.

EIT:n mukaan Venäjän viranomaiset eivät tehneet Politkovskajan murhatutkintaa riittävän hyvin sen selvittämiseksi, kuka tilasi murhan. Tämä oli vastoin artiklaa 2, joka turvaa oikeuden elämään.

Viranomaiset seurasivat yhtä tutkintalinjaa rikoksen alkuunpanijasta, mutta eivät selittäneet, miten olivat päätyneet tässä tutkintalinjassa loppuun saakka, EIT kertoo. Sen mukaan virnaomaisten olisi pitänyt tutkia myös muita vaihtoehtoja. Venäjä ei EIT:n mukaan noudattanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoitteita tehokkaasta tutkinnasta ja prosessi kesti liian pitkään.

Politkovskajan murhajutussa on vuosina 2012 ja 2014 tuomittu vankeuteen yhteensä kuusi miestä. Kaksi heistä sai elinkautisen tuomion: toinen murhan järjestämisestä ja toinen sen toteuttamisesta. Tilaaja jäi kuitenkin hämärän peittoon.

Politkovskaja tunnettiin presidentti Putinin arvostelusta ja artikkeleistaan, jotka käsittelivät Tshetshenian sodan ihmisoikeusloukkauksia. Hänet ammuttiin kotitalonsa hississä Moskovassa lokakuussa 2006.