Elisa varoittaa hinnankorotuksista roaming-sääntelyn takia

EU-sääntely

Tietoliikenneyhtiö Elisa varoittaa, että kotimaan hintoja voidaan joutua nostamaan, jos mobiiliverkkojen roaming-käytön tukkumaksuja ei alenneta riittävästi.

Komission kaavailema tukkumaksujen lasku jää Elisan mielestä puolitiehen. Esitys on, että maksu olisi 0,85 senttiä megatavua kohden. Elisa on toivonut, että maksu jäisi noin puoleen senttiin.

EU:ssa ollaan luopumassa verkkovierailumaksuista, jolloin asiakas saa käyttää laitteitaan ulkomailla samaan hintaan kuin kotimaassa.

Operaattorit joutuvat maksamaan ulkomaisille operaattoreille tukkumaksuja, kun niiden asiakkaat käyttävät verkkoa ulkomailla.

Roaming-maksujen kattoja on laskettu asteittain unionissa, viimeksi huhtikuun lopulla.

Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Henri Korpi huomauttaa, että suomalaiset ovat maailman eniten mobiilidataa käyttävien kansojen joukossa.

Käyttö on keskimäärin 10 gigatavua kuukaudessa. Suomalaisten käyttämät operaattorit joutuvat siksi maksamaan ulkomaisesta datankäytöstä enemmän tukkumaksuina.

– Nyt nämä tukkukustannukset muodostavat korotuspaineen kotimaan hintoihin. Mitä korkeammaksi operaattorien väliset tukkukustannukset jäävät, sitä enemmän syntyy korotuspaineita kotimaan hinnoitteluun, Korpi sanoo.

Elisa ei ole vielä tehnyt päätöksiä kotimaan hintojen korotuksista. Kustannuspaineet ovat kuitenkin todelliset.

Jos suomalainen asiakas käyttää ulkomailla vuoden aikana esimerkiksi kolmen gigatavun verran dataa, aiheuttaisi se komission ehdottamalla tukkuhinnalla noin 25 euron lisäkustannusta asiakasta kohden vuodessa, Korpi laski.

– Komission ehdottomalla tasolla maksu aiheuttaa meille merkittäviä kustannushaasteita. Joudumme maksamaan asiasta josta emme voi asiakkailta maksua periä, Korpi sanoi.

Komission esitys menee seuraavaksi EU:n lainsäädäntöprosessiin.

EU-maista suuret matkailumaat kuten Ranska, Espanja ja Italia kannattavat korkeampaa tukkumaksutasoa, Suomi ja muut pohjoiset jäsenet alhaisempaa.