Kun Tarja Halonenkin läksi siltarumpuoperaation tukijaksi

Apollon tietäjä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kuvasi haastattelussa (HS 8.11.) linjaansa korkeakouluverkon kehittämisestä:

”Minä en keskitä vaan haluan laajentaa korkeakoulutuksen saavutettavuutta.”

Juuri noin, ajatteli keskustaväki.

Mutta kohta (10.11.) tuli vastaisku:

”Ministerin viesti on erittäin huolestuttava… Käytännössä tämä tarkoittaa pienempiä koulutusyksiköitä hajautetusti eri puolille Suomea korkeakouluilta kysymättä…”

Alla olivat kymmenen yliopiston hallitusten puheenjohtajien nimet. Kolme yliopistoa ei ollut mukana. Mutta olivatpa EK:n Jyri Häkämies (kok.) ja Akavan Sture Fjäder (kok.) paikkaamassa.

Näyttikin heti kokoomushenkiseltä operaatiolta, johon yliopistoväkeä oli narrattu mukaan.

Myös HS liittyi joukkoon. Se julkaisi (11.1.) pääkirjoituksen, jossa oli pilkallinen otsikko: ”Kauhavalainen tiedepolitiikka hämmentää”.

Ikävästi sanottu.

Mutta EK:n, Akavan, kymmenen yliopiston ja HS:n operaatiossa on monta avointa kysymystä. Ne hämmentävät enemmän kuin Kurvisen ”kauhavalainen tiedepolitiikka”.

Kuka operaation pani alulle? Missä kirjoitettiin Kurvista arvostellut teksti? Miksi kirjoituksen alla eivät ole kaikkien yliopistojen edustajat? Miksi allekirjoittajina on vain kaksi kokoomuslaista miestä tiedemaailman ulkopuolelta? Oliko HS operaattorina vain hyväksikäytettynä? Miten presidentti Tarja Halosenkin nimi oli kannanottoon keinoteltu? Jne. 

”Mutta olihan somaa nähdä Halonenkin (Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja) EK:n tukena. Olikohan ensimmäinen kerta?”, naureskeli tietäjän tuttava.

Apollon tietäjät Apollon tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.