Antti Kaikkonen:

Taisimme selättää gallupit

Blogi

Lähtölava näihin vaaleihin oli viime elokuun gallup, 10,5 prosenttia. Keskustan historian huonoin mittaus. Siitä lähdettiin petraamaan joukkueena, jalkatyöllä. Keskustaväki ympäri Suomen näytti, että puhtia piisaa. Ehdokkaita saimme kannustettua listoillemme eniten: 6871 kappaletta. Kenttäkoneistomme näytti tässä vahvuutensa ja sitoutuneisuutensa. Jokainen ehdokas ja aktiivimme ansaitsee kiitoksen.

Tämä ehdokasporukka ja koko joukkueemme puheenjohtaja Annika Saarikon johdolla keräsi lähes 300 kunnassa joukkueena kannatusta keskustalaisille tavoitteille, arvoille, toimintatavoille. Tuloksena viisari todellakin värähti. Keskustan osuus äänistä ei ollut 10,5, vaan 14,9 prosenttia.

Se on selvästi enemmän kuin yksikään viime aikojen gallup on meille luvannut. Se on selvästi enemmän kuin yksikään median kolumnisti on meille povannut. Ja se on myös selvästi enemmän, kuin tuloksemme eduskuntavaaleissa kaksi vuotta sitten.

Kyllä, tappiota tuli viime kuntavaaleista, mutta ei ollenkaan siinä mittakaavassa, mitä meille manattiin.

Etukäteen meille kerrottiin, että kamppailemme korkeintaan nelossijasta. Senkin saatamme hävitä vihreille. Perussuomalaiset ovat 5–6 prosenttiyksikköä edellä, tavoittamattoman kaukana.

Mutta äänestäjät tekivät omat ratkaisunsa, ja äänestivät gallupit nurin. Nousimme kolmanneksi. Keskustan vihreä tolppa ei ääntenlaskussa laskenutkaan sinne, minne sitä oli povattu.

Taisimme selättää gallupit.

Voitosta ei voi puhua, mutta hyvinkin kelpo tulos tämä tässä tilanteessa oli. Voimme olla tähän tulokseen – kaikesta huolimatta – tyytyväisiä.

Lähtölavasta paljon kohentunut tulos osoitti, että keskustalaisissa on sisua ja tekemisen meininkiä. Tämän huomasin myös Suomea kiertäessäni. Kokeneiden tekijöiden lisäksi uutta, sitoutunutta väkeä on mukana sankoin joukoin. Sama koskee myös valtuustoryhmiämme. Keskusta uudistui taas näissä vaaleissa aimo harppauksella.

Merkittävä määrä suomalaisia antoi luottamuksensa juuri keskustalaisille ehdokkaille. Sanoi menneisyyden statistiikka mitä tahansa, on näissä vaaleissa saatu äänimäärä joka tapauksessa kunnioitusta herättävä luku, jonka edessä kannattaa olla nöyrä.

Jokainen ääni on käsityönä hankittu. Luottamuksen osoitus, joka velvoittaa.

Nyt meidän keskustalaisten kannattaa kääntää katse eteenpäin, siihen, miten tätä luottamusta käytämme. Omalla lujalla työllä voimme osoittaa, että olemme luottamuksen arvoisia. Se on pohja myös luottamuksen kasvattamiselle, siitähän keskustan tulevassa nousussa tulee olemaan kyse. Meillä on tämän maan paras kenttäväki. Uusi nousu on sen puitteissa vain ajan kysymys.

Pallo on nyt meillä.

Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen on puolustusministeri ja keskustan viidennen kauden kansanedustaja Tuusulasta. Hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016-2019.