Professori: Israel selvästi aikoo jäädä Gazaan pidemmäksi aikaa – Ja haluaa palestiinalaisten lähtevän pois
Israelin toiminta Gazassa viittaa nyt siihen, että se aikoo jäädä alueelle pidemmäksi aikaa. Professori Hannu Juusolan mukaan Israelin hallitus on tehnyt selväksi, että nyt alkamassa olevan laajemman hyökkäyksen tarkoitus on ottaa Gaza entistäkin pysyvämmin Israelin haltuun.
Israel teki perjantaina laajoja iskuja Gazaan, ja Israelin asevoimien mukaan ne ovat pohjustusta hyökkäyksen laajentamiselle. Laajamittaisen hyökkäyksen odotetaan alkavan lähipäivinä.
Lähi-idän tutkimuksen professori Juusola Helsingin yliopistosta huomauttaa, että paineen lisääminen äärijärjestö Hamasia kohtaan on vain yksi Israelin operaation tavoitteista.
– Se ei suinkaan enää pitkään aikaan ole ollut se ainoa tavoite tässä sodassa, vaan sodan jatkaminen ja paineen lisääminen palestiinalaisia kohtaan siten, että he lähtisivät alueelta pois, Juusola sanoo STT:lle.
– On kysymys siitä, että mennään sinne sisään eikä lähdetä pois, vaan pyritään hallitsemaan sitä pidemmän aikaa.
Juusolan mukaan Israel on jo rakentanut Gazaan paljon etenkin armeijan toimintaan liittyvää infrastruktuuria.
– Tämäntyyppinen toiminta varmasti jatkuu. On tehty teitä, rakennetaan sotilassairaalaa ja niin edelleen. Kaikkea sellaista, mikä viittaa haluun olla alueella pitkään.

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi hiljattain, ettei Israelin joukkojen valloittamia alueita Gazasta luovuteta myöhemmin takaisin.
Mitä Israelin pitkäaikaisempi läsnäolo Gazassa sitten käytännössä tarkoittaisi?
– Ainakin määräaikainen sotilashallinto on jopa väistämättä jossain vaiheessa edessä, mikäli Israel ei sieltä vetäydy, Juusola arvioi.
Israelilla oli siirtokuntia Gazan kaistalla vuoteen 2005, jolloin se vetäytyi alueelta yksipuolisesti. Juusolan mukaan Israelin hallituksessa on niitä, jotka haluaisivat taas perustaa siirtokuntia Gazaan. Palestiinalaisten ajaminen pois osasta Gazaa edistäisi tätä tavoitetta.
Ajatuksen toteutuminen riippuu kuitenkin sekä kansainvälisen yhteisön toiminnasta että Israelin sisäpolitiikasta. Enemmistö israelilaisista ei Juusolan mukaan pidä siirtokuntia Gazassa järkevänä, koska siihen liittyy suunnattomia ongelmia.
– Olennainen syy, miksi Israel 2005 vetäytyi sieltä, oli että siellä ei ollut tilaa laajentaa siirtokuntia, väestö pysyi niissä pienenä, ja niiden turvaaminen tuli hyvin kalliiksi. Vaikka sieltä saisi huomattavan määrän palestiinalaisia lähtemäänkin, sinne väistämättä jäisi ihmisiä, mikä takaisi sen, että se olisi vaikea operaatio.
Kansalaismielipide Israelissa on muutenkin alkanut kääntyä sodan jatkamista vastaan. Enemmistö israelilaisista kannattaa sodan lopettamista ja vetäytymistä Gazasta, kunhan panttivangit saadaan vapautettua.
– Eli hallitus on tavallaan jyrkempi kuin kansalaismielipide tässä asiassa, Juusola sanoo.
Tuoreen kyselyn mukaan vain 25 prosenttia israelilaisista on samaa mieltä hallituksen kanssa siitä, että Hamasin tuhoaminen on sodan ykkösprioriteetti. 61 prosenttia piti tärkeimpänä panttivankien vapauttamista ja sodan loppumista.
Israelin hallituksen tavoite tuhota Hamas täysin sotilaallisin keinoin ei Juusolan mukaan ole realistinen. Puolitoista vuotta kestäneestä sodasta huolimatta Israelin joukot kohtaavat edelleen vastarintaa Gazassa.
Juusola toteaa, että vaikka Hamasin taistelijoita on kuollut sodan aikana paljon, äärijärjestö on saanut myös uusia jäseniä. Israelin toimien synnyttämä suuttumus on tuonut Hamasille uusia taistelijoita, minkä lisäksi sodan ja saarron aiheuttamassa kurjuudessa Hamasin taistelijana toimiminen on harvoja tapoja saada jonkinlaista elantoa Gazassa.

Israel on luonut toiminnallaan painetta sille, että Gazan palestiinalaiset haluaisivat lähteä itse pois. Sotilaalliset iskut ja humanitaarisen avun pääsyn estäminen ovat tehneet elinolot Gazassa kammottaviksi.
– Tietysti Israelin kannalta se ei ole mikään helppo tehtävä, koska ympäröivät valtiot eivät ole halukkaita ottamaan heitä (palestiinalaisia) vastaan. Mutta tähän kuitenkin pyritään ja toivotaan, Juusola sanoo.
Israel on saanut tukea väestönsiirtohaluilleen myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnolta. NBC Newsin lähteiden mukaan Trump esimerkiksi valmistelee suunnitelmaa jopa miljoonan palestiinalaisen siirtämisestä Gazasta Libyaan. Väestön pakkosiirto olisi sotarikos.
Juusola huomauttaa, etteivät Trumpin tai hänen hallintonsa puheet Gazan suhteen ole olleet johdonmukaisia. Tämän viikon Lähi-idän matkallaan Trump sanoi ensimmäistä kertaa, että Gazan sodan tulee loppua. Trump ei kuitenkaan ole asettanut Israelille mitään konkreettisia rajoituksia.
Euroopan taholla puheet ovat puolestaan koventuneet viime aikoina, mutta näköpiirissä ei toistaiseksi ole ollut mitään konkreettisia toimia Israelia kohtaan.